Sledování změn složek mléka při zpracování mléčných produktů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Sledování změn složek mléka při zpracování mléčných produktů

Zobrazit celý záznam

Thumbnail
Název: Sledování změn složek mléka při zpracování mléčných produktů
Autor: Samková, Eva
ISBN: 978-80-7678-070-5
URI: http://hdl.handle.net/10563/52358
Datum: 2022-04-26
Vydavatel: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Počet stran:
Dostupnost: Profesorské teze jsou přístupné elektronicky pouze v rámci univerzity.


Abstrakt:

Mléko je komplexní potravinou, jejíž složky jsou vysoce významné z nutričního hlediska, avšak nelze opomenout ani jejich technologický význam. Požadované složení a vlastnosti mléka lze do značné míry ovlivnit již v prvovýrobě a získat tak cíleně surovinu pro výrobu specifických produktů. Takovým příkladem je nutričně výhodnější složení mléka z ekologického zemědělství oproti mléku získaného z konvenčního chovu. Ke změnám v mléce dochází už v okamžiku jeho získání, v průběhu skladování a zejména při samotném zpracování. Tyto změny mohou být enzymatické, chemické nebo mikrobiální a jsou podmíněny řadou faktorů, např. použitým způsobem tepelného ošetření či druhem zpracovávaného mléčného produktu. Rozšiřování poznatků o těchto faktorech je důležité z hlediska zachování cenných složek původní suroviny a minimalizování negativních dopadů některých technologických operací. Řada změn totiž významně ovlivňuje senzorické vlastnosti mléka a mléčných produktů, a tím i jejich přijatelnost konzumenty. V tezích pro profesorské řízení jsou charakterizovány jednotlivé složky mléka, jejich technologický význam a současně jsou zmíněny některé příklady změn, které s vybranými technologickými operacemi či výrobou konkrétních mlékárenských produktů souvisejí či jsou jejich přímým důsledkem.

Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
Samkova_teze_Prof_2022.pdfZablokované 1.750Mb PDF
Obsah.pdf 444.4Kb PDF Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet