Název: | Sledování změn složek mléka při zpracování mléčných produktů |
Autor: | Samková, Eva |
ISBN: | 978-80-7678-070-5 |
URI: | http://hdl.handle.net/10563/52358 |
Datum: | 2022-04-26 |
Vydavatel: |
|
Počet stran: | |
Dostupnost: | Profesorské teze jsou přístupné elektronicky pouze v rámci univerzity. |
Abstrakt:
Mléko je komplexní potravinou, jejíž složky jsou vysoce významné z nutričního hlediska, avšak nelze opomenout ani jejich technologický význam. Požadované složení a vlastnosti mléka lze do značné míry ovlivnit již v prvovýrobě a získat tak cíleně surovinu pro výrobu specifických produktů. Takovým příkladem je nutričně výhodnější složení mléka z ekologického zemědělství oproti mléku získaného z konvenčního chovu. Ke změnám v mléce dochází už v okamžiku jeho získání, v průběhu skladování a zejména při samotném zpracování. Tyto změny mohou být enzymatické, chemické nebo mikrobiální a jsou podmíněny řadou faktorů, např. použitým způsobem tepelného ošetření či druhem zpracovávaného mléčného produktu. Rozšiřování poznatků o těchto faktorech je důležité z hlediska zachování cenných složek původní suroviny a minimalizování negativních dopadů některých technologických operací. Řada změn totiž významně ovlivňuje senzorické vlastnosti mléka a mléčných produktů, a tím i jejich přijatelnost konzumenty. V tezích pro profesorské řízení jsou charakterizovány jednotlivé složky mléka, jejich technologický význam a současně jsou zmíněny některé příklady změn, které s vybranými technologickými operacemi či výrobou konkrétních mlékárenských produktů souvisejí či jsou jejich přímým důsledkem.
Soubory | Velikost | Formát | Zobrazit |
---|---|---|---|
Samkova_teze_Prof_2022.pdf | 1.750Mb | ||
Obsah.pdf | 444.4Kb |
Zobrazit/ |