Vybrané vlastnosti netradičních syrovátkových nápojů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vybrané vlastnosti netradičních syrovátkových nápojů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Míšková, Zuzana
dc.contributor.author Rejdlová, Anita
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:59Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:59Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/51872
dc.description.abstract Teoretická část byla zaměřena na charakteristiku hlavní suroviny a technologii výroby fermentovaných syrovátkových nápojů. Dále se práce zabývá mikrobiologickými kulturami, které jsou využívány pro výrobu alkoholických nápojů a ochucujícími složkami, které mohou být do nápojů přidávány. Praktická část byla zaměřena na výrobu fermentovaných syrovátkových nápojů v kombinaci s mrkvovou šťávou, dále na sledování vybraných fyzikálně-chemických, reologických a senzorických vlastností vyrobených modelových vzorků fermentovaných syrovátkových nápojů po dobu 42 dnů, tedy v průběhu fermentace a následně i skladování. Stanovení vybraných vlastností bylo provedeno 0., 1., 2., 3., 7., 14., 21., 28. a 42. den. Ze získaných výsledků bylo zjištěno, že vhodnější kultura pro výrobu fermentovaného syrovátkového nápoje s mrkvovou šťávou je kultura vodního kefíru, z důvodu rychlejší fermentace dané matrice. Obsah alkoholu vyrobených modelových vzorků pomocí kultury vodního kefíru překračoval 0,5 % v/v, což dané nápoje řadí mezi nízkoalkoholické nápoje.
dc.format 94 s. (128 389 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject vodní kefír cs
dc.subject mléčný kefír cs
dc.subject fermentované syrovátkové nápoje cs
dc.subject ochucující látky cs
dc.subject water kefir en
dc.subject milk kefir en
dc.subject fermented whey drinks en
dc.subject flavouring ingredients en
dc.title Vybrané vlastnosti netradičních syrovátkových nápojů
dc.title.alternative Selected properties of untraditional whey-based beverages
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Salek, Richardos Nikolaos
dc.date.accepted 2022-06-02
dc.description.abstract-translated The theoretical part of this diploma thesis focuses on the characteristics of the main ingredients for the production of fermented whey drinks as well as on the technology of the fermented whey beverages production. The thesis then deals with microbiological cultures, which are used for the production of alcoholic beverages and with flavouring ingredients, which can be added into drinks. The practical part of this diploma thesis focuses on the production of fermented whey -based beverages in combination with carrot juice, and on monitoring of selected physico-chemical, rheological and sensory properties of produced model samples of fermented whey drinks for the period of 42 days, which means that they were monitored during fermentation as well as the subsequent storing. The assessment of selected properties was done on the 0th, 1st, 2nd, 3rd, 7th, 14th, 21st, 28th and 42nd day. Based on the acquired results, it was discovered that the more appropriate culture for the production of a fermented whey drink with carrot juice is the culture of water kefir because of faster fermentation of the given mixture. The alcohol content of the model samples produced by the means of the water kefir culture surpassed 0,5% v/v which puts the drinks in the low-alcohol category.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 61997
dc.date.submitted 2022-05-12


Files in this item

Files Size Format View Description
rejdlová_2022_dp.pdf 2.279Mb PDF View/Open None
rejdlová_2022_op.pdf 728.2Kb PDF View/Open None
rejdlová_2022_vp.pdf 732.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account