Vybrané vlastnosti netradičních syrovátkových nápojů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vybrané vlastnosti netradičních syrovátkových nápojů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vybrané vlastnosti netradičních syrovátkových nápojů
Autor: Rejdlová, Anita
Vedoucí: Míšková, Zuzana
Abstrakt: Teoretická část byla zaměřena na charakteristiku hlavní suroviny a technologii výroby fermentovaných syrovátkových nápojů. Dále se práce zabývá mikrobiologickými kulturami, které jsou využívány pro výrobu alkoholických nápojů a ochucujícími složkami, které mohou být do nápojů přidávány. Praktická část byla zaměřena na výrobu fermentovaných syrovátkových nápojů v kombinaci s mrkvovou šťávou, dále na sledování vybraných fyzikálně-chemických, reologických a senzorických vlastností vyrobených modelových vzorků fermentovaných syrovátkových nápojů po dobu 42 dnů, tedy v průběhu fermentace a následně i skladování. Stanovení vybraných vlastností bylo provedeno 0., 1., 2., 3., 7., 14., 21., 28. a 42. den. Ze získaných výsledků bylo zjištěno, že vhodnější kultura pro výrobu fermentovaného syrovátkového nápoje s mrkvovou šťávou je kultura vodního kefíru, z důvodu rychlejší fermentace dané matrice. Obsah alkoholu vyrobených modelových vzorků pomocí kultury vodního kefíru překračoval 0,5 % v/v, což dané nápoje řadí mezi nízkoalkoholické nápoje.
URI: http://hdl.handle.net/10563/51872
Datum: 2021-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
rejdlová_2022_dp.pdf 2.279Mb PDF Zobrazit/otevřít None
rejdlová_2022_op.pdf 728.2Kb PDF Zobrazit/otevřít None
rejdlová_2022_vp.pdf 732.3Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet