Fermentované mléčné výrobky obohacené o netradiční rostlinné a živočišné komodity

DSpace Repository

Language: English čeština 

Fermentované mléčné výrobky obohacené o netradiční rostlinné a živočišné komodity

Show simple item record

dc.contributor.advisor Adámková, Anna
dc.contributor.author Zvonková, Magdaléna
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:37Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:37Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/51312
dc.description.abstract Předložená diplomová práce je zaměřena na obohacení fermentovaných mléčných výrobků o netradiční komodity rostlinného i živočišného původu. Záměrem teoretické části práce je shrnout základní poznatky o těchto výrobcích a komoditách a podrobněji naznačit benefity jejich konzumace. V rámci praktické části práce je uskutečněna pilotní studie monitoringu fermentace jogurtů obohacených o moučku z potemníka moučného (Tenebrio molitor) a sušených plodů kustovnice čínské (Lycium chinense) pomocí termodynamických senzorů. Přídavek kustovnice fermentaci ovlivnil kladně, při přídavku jedlého hmyzu se však pozitivní vliv nepodařilo prokázat. Praktická část práce je doplněna o stanovení vlákniny u různých kultivarů jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia), rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) a stanovení chitinu v larvách a svlecích potemníka moučného. Díky nezanedbatelnému obsahu těchto substancí jsou tyto komodity vhodnými kandidáty pro fortifikaci fermentovaných mléčných výrobků.
dc.format 70 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject fermentované mléčné výrobky cs
dc.subject fermentace cs
dc.subject jedlý hmyz cs
dc.subject netradiční druhy ovoce cs
dc.subject termodynamické senzory cs
dc.subject neutrálně detergentní vláknina cs
dc.subject chitin cs
dc.subject fermented dairy products en
dc.subject fermentation en
dc.subject edible insects en
dc.subject non-traditional fruits en
dc.subject thermodynamic sensors en
dc.subject neutral detergent fibre en
dc.subject chitin en
dc.title Fermentované mléčné výrobky obohacené o netradiční rostlinné a živočišné komodity
dc.title.alternative Dairy products enriched with non-traditional plant and animal commodities
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Musilová, Lenka
dc.date.accepted 2022-06-03
dc.description.abstract-translated Presented diploma thesis is focused on enrichment of fermented dairy products with non-traditional animal and plant commodities. The aim of the theoretical part is to summarize basic knowledge about these products and commodities, in particular the benefits of their consumption. In the experimental part of the thesis there is a pilot study of monitoring the fermentation of yogurt conducted using thermodynamic sensors. Yogurts were enriched with flour from mealworms (Tenebrio molitor) and dried goji berry (Lycium chinense). The addition of goji berry had a positive effect on fermentation, but the addition of edible insects failed to show a positive effect. The experimental part of the work also consists of the determination of neutral detergent fiber in various cultivars of rowanberry (Sorbus aucuparia), sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) and the determination of chitin in mealworm larvae and exuviae. Due to significant content of these substances, mentioned commodities are suitable candidates for the fortification of fermented dairy products.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 61947
dc.date.submitted 2022-05-13


Files in this item

Files Size Format View Description
zvonková_2022_dp.pdf 2.393Mb PDF View/Open None
zvonková_2022_op.pdf 808.1Kb PDF View/Open None
zvonková_2022_vp.docx 81.44Kb Unknown View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account