Fermentované mléčné výrobky obohacené o netradiční rostlinné a živočišné komodity
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Fermentované mléčné výrobky obohacené o netradiční rostlinné a živočišné komodity |
Autor: |
Zvonková, Magdaléna
|
Vedoucí: |
Adámková, Anna
|
Abstrakt:
|
Předložená diplomová práce je zaměřena na obohacení fermentovaných mléčných výrobků o netradiční komodity rostlinného i živočišného původu. Záměrem teoretické části práce je shrnout základní poznatky o těchto výrobcích a komoditách a podrobněji naznačit benefity jejich konzumace. V rámci praktické části práce je uskutečněna pilotní studie monitoringu fermentace jogurtů obohacených o moučku z potemníka moučného (Tenebrio molitor) a sušených plodů kustovnice čínské (Lycium chinense) pomocí termodynamických senzorů. Přídavek kustovnice fermentaci ovlivnil kladně, při přídavku jedlého hmyzu se však pozitivní vliv nepodařilo prokázat. Praktická část práce je doplněna o stanovení vlákniny u různých kultivarů jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia), rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) a stanovení chitinu v larvách a svlecích potemníka moučného. Díky nezanedbatelnému obsahu těchto substancí jsou tyto komodity vhodnými kandidáty pro fortifikaci fermentovaných mléčných výrobků. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/51312
|
Datum:
|
2021-12-31 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
- |
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet