Srovnání vlivu Na a K solí kyseliny fosforečné na vlastnosti šunky
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Šenkýřová, Jana
|
|
dc.contributor.author |
Mráziková, Diana
|
|
dc.date.accessioned |
2022-07-15T09:23:05Z |
|
dc.date.available |
2022-07-15T09:23:05Z |
|
dc.date.issued |
2021-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/50588
|
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce sa zabývá vlivem přídavku draselných a sodných fosfátových solí na vlastnosti vepřové šunky. Práce se zaměřuje jak na druh fosfátových solí tak i na množství použitého fosfátu. V teoretické části se zabývá charakteristikou šunek, přídavných látek a taktéž i technologickým zpracováním. Praktická část diplomové práce je orientovaná na výrobu modelových vepřových šunek. Jednotlivé modelové vepřové šunky jsou podrobené chemickým analýzám, rozboru barvy a hmotnostních ztrát při tepelné úpravě, texturním vlastnostem i senzorické analýze. |
|
dc.format |
76 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
vepřové šunky
|
cs |
dc.subject |
fosfátové soli
|
cs |
dc.subject |
chemické analýzy
|
cs |
dc.subject |
barva
|
cs |
dc.subject |
hmotnostní ztráty
|
cs |
dc.subject |
senzorické hodnocení
|
cs |
dc.subject |
texturní vlastnosti
|
cs |
dc.subject |
pork hams
|
en |
dc.subject |
phosphate salts
|
en |
dc.subject |
chemical analysis
|
en |
dc.subject |
color
|
en |
dc.subject |
weight loss
|
en |
dc.subject |
sensory evaluation
|
en |
dc.subject |
texture properties
|
en |
dc.title |
Srovnání vlivu Na a K solí kyseliny fosforečné na vlastnosti šunky |
|
dc.title.alternative |
Comparison of the effect of Na and K salts of phosphoric acid on the properties of ham |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Gál, Robert |
|
dc.date.accepted |
2022-06-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis deals with the influence of the addition of potassium and sodium phosphate salts on the properties of pork ham. The thesis focuses on both the type of phosphate salts and the amount of phosphate used. In the theoretical part, it deals with the characteristics of hams, additives and also technological processing. The practical part of the diploma thesis is focused on the production of model pork hams. Individual model pork hams are subjected to chemical analyses, analysis of colour and weight loss during heat treatment, texture properties and sensory analysis. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
62483
|
|
dc.date.submitted |
2022-05-11 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account