Vliv vybraných faktorů na mikrobiologii mléka
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Pachlová, Vendula
|
|
dc.contributor.author |
Bena, Tereza
|
|
dc.date.accessioned |
2022-07-15T09:23:02Z |
|
dc.date.available |
2022-07-15T09:23:02Z |
|
dc.date.issued |
2021-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/50516
|
|
dc.description.abstract |
Cílem diplomové práce bylo posoudit mikrobiologickou kvalitu syrového mléka vybraných dojnic z ekologického chovu. Teoretická část se zabývá mikrobiologií syrového mléka a popisuje zdroje mikroorganismů, možnosti snížení mikroorganismů v mléce a rozdíl mezi ekologickým a konvenčním zemědělstvím. Metody využívané v praktické části spočívaly v odběru vzorků od vybraných dojnic a stanovení vybraných skupin mikroorganismů. Odběr vzorků se prováděl každý měsíc a sledované období bylo od března do listopadu roku 2021. Dle výsledků bylo vyhodnoceno, že pastevní období má pozitivní vliv na hygienu získávání mléka. Pořadí laktace má značný vliv na mikrobiologii mléka, a to z důvodu vyšší míry zátěže na struky pomocí dojícího zařízení. Plemenná příslušnost dojnic se na mikrobiologii mléka spíše neprojevuje. Jediným rozdílem mezi holštýnskou a červenostrakatou krávou je v dojivosti. Červenostrakatá má masno-mléčnou užitkovost a holštýnská dojnice více mléčnou užitkovost. |
|
dc.format |
71s. (15 675 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
mléko
|
cs |
dc.subject |
mikrobiologie
|
cs |
dc.subject |
mikroorganismy
|
cs |
dc.subject |
mléčné výrobky
|
cs |
dc.subject |
hygiena
|
cs |
dc.subject |
milk
|
en |
dc.subject |
microbiology
|
en |
dc.subject |
microorganism
|
en |
dc.subject |
dairy products
|
en |
dc.subject |
bacteria
|
en |
dc.subject |
hygiene
|
en |
dc.title |
Vliv vybraných faktorů na mikrobiologii mléka |
|
dc.title.alternative |
Influence of Selected Factors on Milk Microbiology |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Buňková, Leona |
|
dc.date.accepted |
2022-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of the diploma thesis was to assess the microbiological quality of raw milk from selected dairy cows from ecological breeding. The theoretical part of the thesis deals with the microbiology of raw milk and describes the source of microorganisms, possibilities of microorganism reduction in milk, and the difference between ecological and conventional agriculture. The methods used in the experimental part consisted of sample collecting from selected dairy cows and isolation of the microorganisms. Samples have been collected monthly and the reporting period ran from March to November 2021. On the basis of the results it has been determined that the grazing period has a positive effect on the hygiene of the milk production. The sequence of lactation has a significant effect on the milk mikrobiology due to the higher load on the teats by milking equipment. Breeding affiliation does not affect the milk mikrobiology. The only difference between Holstein and Red-spotted cows is in milk yield. Red-spotted cow has meat-milk yield, while the Holstein cow has a higher milk yield. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
61911
|
|
dc.date.submitted |
2022-05-12 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account