Vliv vybraných faktorů na mikrobiologii mléka
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Vliv vybraných faktorů na mikrobiologii mléka |
Autor: |
Bena, Tereza
|
Vedoucí: |
Pachlová, Vendula
|
Abstrakt:
|
Cílem diplomové práce bylo posoudit mikrobiologickou kvalitu syrového mléka vybraných dojnic z ekologického chovu. Teoretická část se zabývá mikrobiologií syrového mléka a popisuje zdroje mikroorganismů, možnosti snížení mikroorganismů v mléce a rozdíl mezi ekologickým a konvenčním zemědělstvím. Metody využívané v praktické části spočívaly v odběru vzorků od vybraných dojnic a stanovení vybraných skupin mikroorganismů. Odběr vzorků se prováděl každý měsíc a sledované období bylo od března do listopadu roku 2021. Dle výsledků bylo vyhodnoceno, že pastevní období má pozitivní vliv na hygienu získávání mléka. Pořadí laktace má značný vliv na mikrobiologii mléka, a to z důvodu vyšší míry zátěže na struky pomocí dojícího zařízení. Plemenná příslušnost dojnic se na mikrobiologii mléka spíše neprojevuje. Jediným rozdílem mezi holštýnskou a červenostrakatou krávou je v dojivosti. Červenostrakatá má masno-mléčnou užitkovost a holštýnská dojnice více mléčnou užitkovost. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/50516
|
Datum:
|
2021-12-31 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
- |
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet