Přeměna odpadů potravinářského průmyslu na mikrobiální metabolity s vysokou přidanou hodnotou

DSpace Repository

Language: English čeština 

Přeměna odpadů potravinářského průmyslu na mikrobiální metabolity s vysokou přidanou hodnotou

Show simple item record

dc.contributor.author Obruča, Stanislav
dc.date.accessioned 2021-10-20T07:42:23Z
dc.date.available 2021-10-20T07:42:23Z
dc.date.issued 2021-10-20
dc.identifier.isbn 978-80-7678-012-5 en
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/50075
dc.description.abstract Předložená teze pojednává o vybraných strategiích zhodnocení potravinářských odpadů. Hlavní pozornost je věnovaná využití potravinářských odpadů, jako jsou použité potravinářské oleje nebo kávová sedlina, jakožto surovin k produkci polyhydroxyalkanoátů a dalších hodnotných mikrobiálních metabolitů. Téma je pojednáno v kontextu zařazení jednotlivých procesů do konceptu biorafinerie, který umožňuje maximální zhodnocení a kompletní využití dané druhotné suroviny. V neposlední řadě je v práci diskutováno využití extremofilních mikroorganismů k valorizaci potravinářských odpadů především z pohledu výroby polyhydroxyalkanoátů. en
dc.format 36 cs
dc.format.extent 36 en
dc.language.iso cs en
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně en
dc.rights Profesorské teze jsou přístupné elektronicky pouze v rámci univerzity. en
dc.subject Potravinářské odpady, biorafinerie, polyhydroxyalkanoáty, odpadní oleje, kávová sedlina, extremofilní mikroorganismy en
dc.subject Food industry wastes, biorefinery, polyhydroxyalkanoates, waste cooking oil, spent coffee grounds, extremophiles en
dc.title Přeměna odpadů potravinářského průmyslu na mikrobiální metabolity s vysokou přidanou hodnotou en
dc.title.alternative Conversion of food industry wastes into microbial metabolites with high added value en
dc.type Book en
dc.date.accepted 2021-10-29
dc.description.abstract-translated The submitted thesis deals with selected strategies for the valorization of food-industry wastes. The main focus is on the utilization of wastes such as used cooking oils or spent coffee grains for the production of polyhydroxyalkanoates and other valuable microbial metabolites within a concept of biorefinery which enables maximal valorization and complete utilization of the food-industry waste. Last but not least, the thesis also describes the employment of extremophiles for the valorization of food-industry wastes especially from the perspective of the production of polyhydroxyalkanoates. en
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin en
dc.date.submitted 2021-05-12


Files in this item

Files Size Format View
obruča_2021_teze.pdfBlocked 1.290Mb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account