Název: | Přeměna odpadů potravinářského průmyslu na mikrobiální metabolity s vysokou přidanou hodnotou |
Autor: | Obruča, Stanislav |
ISBN: | 978-80-7678-012-5 |
URI: | http://hdl.handle.net/10563/50075 |
Datum: | 2021-10-20 |
Vydavatel: |
|
Počet stran: |
|
Dostupnost: | Profesorské teze jsou přístupné elektronicky pouze v rámci univerzity. |
Abstrakt:
Předložená teze pojednává o vybraných strategiích zhodnocení potravinářských odpadů. Hlavní pozornost je věnovaná využití potravinářských odpadů, jako jsou použité potravinářské oleje nebo kávová sedlina, jakožto surovin k produkci polyhydroxyalkanoátů a dalších hodnotných mikrobiálních metabolitů. Téma je pojednáno v kontextu zařazení jednotlivých procesů do konceptu biorafinerie, který umožňuje maximální zhodnocení a kompletní využití dané druhotné suroviny. V neposlední řadě je v práci diskutováno využití extremofilních mikroorganismů k valorizaci potravinářských odpadů především z pohledu výroby polyhydroxyalkanoátů.
Soubory | Velikost | Formát | Zobrazit |
---|---|---|---|
obruča_2021_teze.pdf | 1.290Mb |