Vliv vybraných přírodních látek na bakterie produkující biogenní aminy
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Huňová, Ivana
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T10:58:01Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T10:58:01Z |
|
dc.date.issued |
2020-02-17 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/49163
|
|
dc.description.abstract |
V této bakalářské práci byl sledován inhibiční účinek dvou vybraných přírodních látek, a to thymolu a eugenolu. Obě tyto látky patří mezi esenciální oleje. Působení těchto látek bylo testováno na vybraných bakteriích, které tvoří toxické biogenní aminy. Z výsledků vyplývá, že větší inhibiční efekt byl pozorován u thymolu. Thymol vykazoval nejlepší inhibiční účinek u bakterie Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946, kde byla zjištěna minimální inhibiční koncentrace 30g/ml. Pro inhibici testovaných bakterií eugenolem bylo zapotřebí použít vyšší koncentraci, nejlépe působil na Enterococcus durans CCDM 2665 s minimální inhibiční koncentrací 150g/ml. |
|
dc.format |
47 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Bakterie
|
cs |
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
inhibiční efekt
|
cs |
dc.subject |
esenciální olej
|
cs |
dc.subject |
thymol
|
cs |
dc.subject |
eugenol
|
cs |
dc.subject |
Bacteria
|
en |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
inhibitory effect
|
en |
dc.subject |
essential oil
|
en |
dc.subject |
thymol
|
en |
dc.subject |
eugenol
|
en |
dc.title |
Vliv vybraných přírodních látek na bakterie produkující biogenní aminy |
|
dc.title.alternative |
Effect of Selected Natural Substances on Bacteria Producing Biogenic Amines |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Míšková, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2020-06-16 |
|
dc.description.abstract-translated |
In this bachelor thesis, the inhibitory effect of two selected natural substances, thymol and eugenol, was studied. Both of these substances are essential oils. The action of these substances was tested on selected bacteria that form toxic biogenic amines. From the results, it can be seen that a greater inhibitory effect was observed with thymol. Thymol reported the best inhibitory effect on Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946, where minimum inhibitory concentration of 30 g/ml was found. A higher concentration can be used to inhibit the tested bacteria of eugenol, preferably with Enterococcus durans CCDM 2665 with a minimum inhibitory concentration of 150 g/ml. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.identifier.stag |
56318
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2020-05-22 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account