Vliv vybraných přírodních látek na bakterie produkující biogenní aminy

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv vybraných přírodních látek na bakterie produkující biogenní aminy

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv vybraných přírodních látek na bakterie produkující biogenní aminy
Autor: Huňová, Ivana
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: V této bakalářské práci byl sledován inhibiční účinek dvou vybraných přírodních látek, a to thymolu a eugenolu. Obě tyto látky patří mezi esenciální oleje. Působení těchto látek bylo testováno na vybraných bakteriích, které tvoří toxické biogenní aminy. Z výsledků vyplývá, že větší inhibiční efekt byl pozorován u thymolu. Thymol vykazoval nejlepší inhibiční účinek u bakterie Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946, kde byla zjištěna minimální inhibiční koncentrace 30g/ml. Pro inhibici testovaných bakterií eugenolem bylo zapotřebí použít vyšší koncentraci, nejlépe působil na Enterococcus durans CCDM 2665 s minimální inhibiční koncentrací 150g/ml.
URI: http://hdl.handle.net/10563/49163
Datum: 2020-02-17
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 56318


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
huňová_2020_dp.pdf 1.715Mb PDF Zobrazit/otevřít None
huňová_2020_op.pdf 840.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None
huňová_2020_vp.pdf 823.5Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet