Možnosti náhrady NaCl ve sterilovaných kuřecích játrových paštikách

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti náhrady NaCl ve sterilovaných kuřecích játrových paštikách

Show simple item record

dc.contributor.advisor Gál, Robert
dc.contributor.author Smolková, Michaela
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:57:53Z
dc.date.available 2021-07-26T10:57:53Z
dc.date.issued 2020-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/49002
dc.description.abstract Cílem tohoto experimentu bylo najít technologicky vhodnou částečnou náhradu chloridu sodného ve sterilovaných kuřecích játrovkách. A tímto způsobem tak docílit zlepšení nutričních vlastností u kuřecích játrovek, zejména po zdravotní stránce a zároveň vyrobit kvalitní a bezpečný produkt pro spotřebitele. Jako částečné náhrady chloridu sodného byly použity chlorid draselný a chlorid hořečnatý v různých poměrech. Vliv těchto náhrad na finální kvalitu kuřecí játrovky byl hodnocen na základě získaných hodnot z měření texturního profilu, barvy a mikrobiologického rozboru.
dc.format 93 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject paštiky cs
dc.subject náhrada soli cs
dc.subject NaCl cs
dc.subject KCl cs
dc.subject MgCl2 cs
dc.subject barva cs
dc.subject textura cs
dc.subject kuřecí játrovka cs
dc.subject salt substitution en
dc.subject NaCl en
dc.subject KCl en
dc.subject MgCl2 en
dc.subject color en
dc.subject texture en
dc.subject chicken liver pâtés en
dc.title Možnosti náhrady NaCl ve sterilovaných kuřecích játrových paštikách
dc.title.alternative Possibilities of Replacement of NaCl in Preserved Chicken Liver Pates
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Šenkýřová, Jana
dc.date.accepted 2021-06-02
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis was to find a technologically suitable partial substitution of sodium chloride in sterilized chicken liver pâtés. The practical experiment is expected to result in improving of the nutritional properties of chicken liver pâtés, especially in terms of health site and as well as producing a qualitative and safe food product for consumers. Potassium chloride and magnesium chloride were applied in various proportions as a partial substitute of sodium chloride. The effect of these substitutes on the final quality of chicken liver pâtés was evaluated on the basis of values obtained from measurements of texture profile, color and microbiological analysis.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 55867
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2021-05-12


Files in this item

Files Size Format View Description
smolková_2021_dp.pdf 3.164Mb PDF View/Open None
smolková_2021_op.pdf 266.3Kb PDF View/Open None
smolková_2021_vp.pdf 240.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account