Sledování diverzity mikroflóry v medu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Sledování diverzity mikroflóry v medu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Pavlová, Veronika
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:57:53Z
dc.date.available 2021-07-26T10:57:53Z
dc.date.issued 2020-02-17
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/48997
dc.description.abstract Náplní této diplomové práce bylo pozorování diverzity mikroflóry v medu s využitím molekulárně-genetické fingerprintové metody denaturační gradientové elektroforézy. V teoretické části byly popsány základní fyzikálně-chemické parametry a vlastnosti medu, s důrazem kladeným na antimikrobiální aktivitu, diverzitu mikroorganismů nacházejících se v medu a možnosti jejich stanovení. Praktická část byla věnována především molekulárně-genetické analýze mikrobiálního prostředí u sedmdesáti vzorků medu, kde bylo prokázáno a sekvenční analýzou identifikovaných 33 různých bakterií. Nejpočetněji byly ve vzorcích zastoupeny nepatogenní rody Lactococcus, Lactobacillus, Acetobacteraceae a Propionibacterium. Citlivější sekvenací nové generace se potvrdilo majoritní zastoupení bakterií rodu Lactobacillus, s absolutní většinou druh Lactobacillus kunkeei. Potvrzené mikroorganismy byly identifikovány jako běžně se vyskytující v nektaru, trávícím traktu včely a úlovém prostředí.
dc.format 81s. (121 957 znakov)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject med cs
dc.subject mikroflóra cs
dc.subject PCR cs
dc.subject DGGE cs
dc.subject honey en
dc.subject microflora en
dc.subject PCR en
dc.subject DGGE en
dc.title Sledování diverzity mikroflóry v medu
dc.title.alternative Monitoring of Microflora in Honey
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Janalíková, Magda
dc.date.accepted 2020-06-05
dc.description.abstract-translated The aim of this diploma thesis was to investigate the diversity of microflora in honey using the molecular-genetic fingerprint method of denaturing gradient gel electrophoresis. The theoretical part describes the basic physicochemical parameters and properties of honey, with emphasis on antimicrobial activity, diversity of microorganisms found in honey and the possibility of their determination. The practical part was mainly devoted to molecular-genetic analysis of the microbial environment in seventy samples of honey, where 33 different bacteria were demonstrated and identified by sequence analysis. Non-pathogenic genera Lactococcus, Lactobacillus, Acetobacteraceae and Propioniacterium were most abundant in the samples. The more sensitive sequencing of the new generation confirmed the majority of Lactobacillus bacteria, with the absolute majority of Lactobacillus kunkeei. Confirmed microorganisms have been identified as being common in the nectar, the bee's digestive tract of bees and the hive environment.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 55862
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2020-05-15


Files in this item

Files Size Format View Description
pavlová_2020_dp.pdf 1.437Mb PDF View/Open None
pavlová_2020_op.pdf 794.1Kb PDF View/Open None
pavlová_2020_vp.pdf 727.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account