Sledování diverzity mikroflóry v medu
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Pavlová, Veronika
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T10:57:53Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T10:57:53Z |
|
dc.date.issued |
2020-02-17 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/48997
|
|
dc.description.abstract |
Náplní této diplomové práce bylo pozorování diverzity mikroflóry v medu s využitím molekulárně-genetické fingerprintové metody denaturační gradientové elektroforézy. V teoretické části byly popsány základní fyzikálně-chemické parametry a vlastnosti medu, s důrazem kladeným na antimikrobiální aktivitu, diverzitu mikroorganismů nacházejících se v medu a možnosti jejich stanovení. Praktická část byla věnována především molekulárně-genetické analýze mikrobiálního prostředí u sedmdesáti vzorků medu, kde bylo prokázáno a sekvenční analýzou identifikovaných 33 různých bakterií. Nejpočetněji byly ve vzorcích zastoupeny nepatogenní rody Lactococcus, Lactobacillus, Acetobacteraceae a Propionibacterium. Citlivější sekvenací nové generace se potvrdilo majoritní zastoupení bakterií rodu Lactobacillus, s absolutní většinou druh Lactobacillus kunkeei. Potvrzené mikroorganismy byly identifikovány jako běžně se vyskytující v nektaru, trávícím traktu včely a úlovém prostředí. |
|
dc.format |
81s. (121 957 znakov) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
med
|
cs |
dc.subject |
mikroflóra
|
cs |
dc.subject |
PCR
|
cs |
dc.subject |
DGGE
|
cs |
dc.subject |
honey
|
en |
dc.subject |
microflora
|
en |
dc.subject |
PCR
|
en |
dc.subject |
DGGE
|
en |
dc.title |
Sledování diverzity mikroflóry v medu |
|
dc.title.alternative |
Monitoring of Microflora in Honey |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Janalíková, Magda |
|
dc.date.accepted |
2020-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this diploma thesis was to investigate the diversity of microflora in honey using the molecular-genetic fingerprint method of denaturing gradient gel electrophoresis. The theoretical part describes the basic physicochemical parameters and properties of honey, with emphasis on antimicrobial activity, diversity of microorganisms found in honey and the possibility of their determination. The practical part was mainly devoted to molecular-genetic analysis of the microbial environment in seventy samples of honey, where 33 different bacteria were demonstrated and identified by sequence analysis. Non-pathogenic genera Lactococcus, Lactobacillus, Acetobacteraceae and Propioniacterium were most abundant in the samples. The more sensitive sequencing of the new generation confirmed the majority of Lactobacillus bacteria, with the absolute majority of Lactobacillus kunkeei. Confirmed microorganisms have been identified as being common in the nectar, the bee's digestive tract of bees and the hive environment. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.identifier.stag |
55862
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2020-05-15 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account