Sledování diverzity mikroflóry v medu

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Sledování diverzity mikroflóry v medu

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Sledování diverzity mikroflóry v medu
Autor: Pavlová, Veronika
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Náplní této diplomové práce bylo pozorování diverzity mikroflóry v medu s využitím molekulárně-genetické fingerprintové metody denaturační gradientové elektroforézy. V teoretické části byly popsány základní fyzikálně-chemické parametry a vlastnosti medu, s důrazem kladeným na antimikrobiální aktivitu, diverzitu mikroorganismů nacházejících se v medu a možnosti jejich stanovení. Praktická část byla věnována především molekulárně-genetické analýze mikrobiálního prostředí u sedmdesáti vzorků medu, kde bylo prokázáno a sekvenční analýzou identifikovaných 33 různých bakterií. Nejpočetněji byly ve vzorcích zastoupeny nepatogenní rody Lactococcus, Lactobacillus, Acetobacteraceae a Propionibacterium. Citlivější sekvenací nové generace se potvrdilo majoritní zastoupení bakterií rodu Lactobacillus, s absolutní většinou druh Lactobacillus kunkeei. Potvrzené mikroorganismy byly identifikovány jako běžně se vyskytující v nektaru, trávícím traktu včely a úlovém prostředí.
URI: http://hdl.handle.net/10563/48997
Datum: 2020-02-17
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 55862


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
pavlová_2020_dp.pdf 1.437Mb PDF Zobrazit/otevřít None
pavlová_2020_op.pdf 794.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None
pavlová_2020_vp.pdf 727.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet