Příprava ledových čajů a stanovení jejich nutričních znaků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Příprava ledových čajů a stanovení jejich nutričních znaků

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Kolofiková, Kateřina
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:57:51Z
dc.date.available 2021-07-26T10:57:51Z
dc.date.issued 2020-02-17
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/48954
dc.description.abstract Diplomová práce je zaměřena na přípravu ledových čajů, jejich nutriční parametry v rámci různých postupů jejich přípravy. Teoretická část shrnuje pěstování čajovníků a výrobu matcha čaje. Dále pojednává o nutričním složení čajových listů či čajů. V praktické části byly vyrobeny ledové matcha čaje třemi rozdílnými technologickými postupy. U připravených vzorků byla provedena stravitelnost, obsah minerálních prvků, stanovení obsahu polyfenolů, polyfenolického profilu, kofeinu, theobrominu, theofylinu, theaninu a antioxidační aktivity. Cílem práce bylo zjistit, která z metod přípravy ledových matcha čajů bude pro jeho přípravu nejvhodnější z hlediska obsahu biologicky aktivních látek. Z výsledků experimentální části bylo zjištěno, že pro přípravu ledových matcha čajů by bylo nejlépe využít metodu 3.
dc.format 85 s. (132 100 znaků).
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject ledový čaj cs
dc.subject matcha cs
dc.subject minerální prvky cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject kofein cs
dc.subject theanin cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject AAS cs
dc.subject ice tea en
dc.subject matcha en
dc.subject mineral elements en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject caffeine en
dc.subject theanine en
dc.subject polyphenolics en
dc.subject HPLC en
dc.subject AAS en
dc.title Příprava ledových čajů a stanovení jejich nutričních znaků
dc.title.alternative Preparation of Ice Teas and Determination of their Nutritional Characteristics
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Šťastná, Kristýna
dc.date.accepted 2020-06-03
dc.description.abstract-translated The thesis is focused on the preparation of ice teas, especially on their nutritional parameters within the various procedures of their preparation. The theoretical part summarizes the cultivation of tea trees and the production of matcha tea. Furthermore, it deals with the nutritional composition of tea leaves or teas. Regarding experimental part, ice matcha teas were made by three different technological procedures. Digestibility, mineral content, determination of polyphenols, polyphenol profile, caffeine, theobromine, theophylline, theanine and antioxidant activity were measured. The aim of this work was to find out which method of preparation of ice matcha tea will be the most suitable for its preparation in terms of the content of biologically active substances. From the results, it was found that method 3 would be the best for the preparation of ice matcha teas.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 55792
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2020-05-07


Files in this item

Files Size Format View Description
kolofiková_2020_dp.pdf 3.601Mb PDF View/Open None
kolofiková_2020_op.pdf 756.9Kb PDF View/Open None
kolofiková_2020_vp.pdf 736.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account