dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Kolofiková, Kateřina
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T10:57:51Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T10:57:51Z |
|
dc.date.issued |
2020-02-17 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/48954
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce je zaměřena na přípravu ledových čajů, jejich nutriční parametry v rámci různých postupů jejich přípravy. Teoretická část shrnuje pěstování čajovníků a výrobu matcha čaje. Dále pojednává o nutričním složení čajových listů či čajů. V praktické části byly vyrobeny ledové matcha čaje třemi rozdílnými technologickými postupy. U připravených vzorků byla provedena stravitelnost, obsah minerálních prvků, stanovení obsahu polyfenolů, polyfenolického profilu, kofeinu, theobrominu, theofylinu, theaninu a antioxidační aktivity. Cílem práce bylo zjistit, která z metod přípravy ledových matcha čajů bude pro jeho přípravu nejvhodnější z hlediska obsahu biologicky aktivních látek. Z výsledků experimentální části bylo zjištěno, že pro přípravu ledových matcha čajů by bylo nejlépe využít metodu 3. |
|
dc.format |
85 s. (132 100 znaků). |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
ledový čaj
|
cs |
dc.subject |
matcha
|
cs |
dc.subject |
minerální prvky
|
cs |
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
kofein
|
cs |
dc.subject |
theanin
|
cs |
dc.subject |
polyfenoly
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
AAS
|
cs |
dc.subject |
ice tea
|
en |
dc.subject |
matcha
|
en |
dc.subject |
mineral elements
|
en |
dc.subject |
antioxidant activity
|
en |
dc.subject |
caffeine
|
en |
dc.subject |
theanine
|
en |
dc.subject |
polyphenolics
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.subject |
AAS
|
en |
dc.title |
Příprava ledových čajů a stanovení jejich nutričních znaků |
|
dc.title.alternative |
Preparation of Ice Teas and Determination of their Nutritional Characteristics |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Šťastná, Kristýna |
|
dc.date.accepted |
2020-06-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis is focused on the preparation of ice teas, especially on their nutritional parameters within the various procedures of their preparation. The theoretical part summarizes the cultivation of tea trees and the production of matcha tea. Furthermore, it deals with the nutritional composition of tea leaves or teas. Regarding experimental part, ice matcha teas were made by three different technological procedures. Digestibility, mineral content, determination of polyphenols, polyphenol profile, caffeine, theobromine, theophylline, theanine and antioxidant activity were measured. The aim of this work was to find out which method of preparation of ice matcha tea will be the most suitable for its preparation in terms of the content of biologically active substances. From the results, it was found that method 3 would be the best for the preparation of ice matcha teas. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.identifier.stag |
55792
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2020-05-07 |
|