Vliv kultivačních podmínek na výrobu fermentovaných syrovátkových nápojů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv kultivačních podmínek na výrobu fermentovaných syrovátkových nápojů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Míšková, Zuzana
dc.contributor.author Fitzianová, Tereza
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:54:10Z
dc.date.available 2021-07-26T10:54:10Z
dc.date.issued 2020-02-17
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47512
dc.description.abstract Mléčné výrobky jsou stále více konzumovány díky svým výživovým vlastnostem a velkému množství variant a chutí. Tato práce se zabývala fermentovanými syrovátkovými nápoji, kdy cílem studie bylo zhodnotit vliv tepelného ošetření syrovátky a kultivačních podmínek na rozvoj jogurtové kultury, a tedy na výrobu syrovátkových nápojů. Pro výrobu byla použita koncentrovaná a ředěná syrovátka v poměru 1:1 s destilovanou vodou. Výrobní proces zahrnoval tepelné ošetření syrovátky pomocí vysoké a šetrné pasterace, zaočkování jogurtovou kulturou a následnou fermentaci. Během 14 dní skladování při teplotě 3,0 ? 0,5 °C byly měřeny fyzikálně-chemické a viskoelastické vlastnosti fermentované syrovátky 1., 2., 3., 7. a 14. den. Z výsledků dosažených jednotlivými analýzami, včetně dynamické oscilační reometrie, lze říci, že jako vhodnější médium pro aktivitu jogurtové kultury se jeví ředěná syrovátka, pro kterou byla vyhodnocena jako lepší varianta tepelné ošetření syrovátky kombinací teploty 72 °C a času 1s. Jako nejvhodnější kultivační teplota pro výrobu syrovátkových nápojů pomocí jogurtové kultury byla vyhodnocena teplota 42 °C, která odpovídá optimální teplotě růstu použité kultury.
dc.format 73 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject syrovátka cs
dc.subject fermentované syrovátkové nápoje cs
dc.subject fermentace cs
dc.subject technologie výroby fermentovaných syrovátkových nápojů cs
dc.subject whey en
dc.subject fermented whey drinks en
dc.subject fermentation en
dc.subject technology of production of fermented en
dc.subject whey drinks en
dc.title Vliv kultivačních podmínek na výrobu fermentovaných syrovátkových nápojů
dc.title.alternative Influence of cultivation conditions on production of fermented whey drinks
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Salek, Richardos Nikolaos
dc.date.accepted 2020-06-04
dc.description.abstract-translated Dairy products are increasingly consumed due to their nutritional properties and a large number of variations and flavors. This thesis deals with fermented raw drinks, where it is possible to study the effects of heat treatment of whey and growing conditions on the development of yogurt culture and thus on the production of whey drinks. Concentrated and dilute whey in a ratio of 1: 1 with distilled water was used for the production. The production process included the treatment of whey by means of high and gentle pasteurization, inoculation with a yoghurt culture and subsequent fermentation. During 14 days of storage at 3.0 ? 0.5 ° C, the physicochemical and viscoelastic properties of the fermented whey were measured on days 1, 2, 3, 7 and 14. From the results obtained by individual analyzes, including dynamic oscillating rheometry, it can be said that dilute whey appears to be a more suitable medium for yoghurt culture activity, for which heat treatment of whey with a combination of 72 ° C and 1 s was evaluated as a better variant. From the temperatures used for the fermentation of yoghurt culture a temperature of 42 ° C appeared to be the most suitabled
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 53094
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2020-05-15


Files in this item

Files Size Format View Description
fitzianová_2020_dp.pdf 2.715Mb PDF View/Open None
fitzianová_2020_op.pdf 746.3Kb PDF View/Open None
fitzianová_2020_vp.pdf 732.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account