Vliv kultivačních podmínek na výrobu fermentovaných syrovátkových nápojů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv kultivačních podmínek na výrobu fermentovaných syrovátkových nápojů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv kultivačních podmínek na výrobu fermentovaných syrovátkových nápojů
Autor: Fitzianová, Tereza
Vedoucí: Míšková, Zuzana
Abstrakt: Mléčné výrobky jsou stále více konzumovány díky svým výživovým vlastnostem a velkému množství variant a chutí. Tato práce se zabývala fermentovanými syrovátkovými nápoji, kdy cílem studie bylo zhodnotit vliv tepelného ošetření syrovátky a kultivačních podmínek na rozvoj jogurtové kultury, a tedy na výrobu syrovátkových nápojů. Pro výrobu byla použita koncentrovaná a ředěná syrovátka v poměru 1:1 s destilovanou vodou. Výrobní proces zahrnoval tepelné ošetření syrovátky pomocí vysoké a šetrné pasterace, zaočkování jogurtovou kulturou a následnou fermentaci. Během 14 dní skladování při teplotě 3,0 ? 0,5 °C byly měřeny fyzikálně-chemické a viskoelastické vlastnosti fermentované syrovátky 1., 2., 3., 7. a 14. den. Z výsledků dosažených jednotlivými analýzami, včetně dynamické oscilační reometrie, lze říci, že jako vhodnější médium pro aktivitu jogurtové kultury se jeví ředěná syrovátka, pro kterou byla vyhodnocena jako lepší varianta tepelné ošetření syrovátky kombinací teploty 72 °C a času 1s. Jako nejvhodnější kultivační teplota pro výrobu syrovátkových nápojů pomocí jogurtové kultury byla vyhodnocena teplota 42 °C, která odpovídá optimální teplotě růstu použité kultury.
URI: http://hdl.handle.net/10563/47512
Datum: 2020-02-17
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 53094


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
fitzianová_2020_dp.pdf 2.715Mb PDF Zobrazit/otevřít None
fitzianová_2020_op.pdf 746.3Kb PDF Zobrazit/otevřít None
fitzianová_2020_vp.pdf 732.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet