dc.contributor.advisor |
Mokrejš, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Boahene, Stephen
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T07:17:59Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T07:17:59Z |
|
dc.date.issued |
2021-02-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/47306
|
|
dc.description.abstract |
Při produkci drůbežího masa vzniká velké množství vedlejších produktů, jako jsou kůže, hlavy, kosti, krev, vnitřnosti, běháky, peří; mnohé obsahují vysoký podíl bílkovin, zejmé-na kolagenu. Práce se zabývá zpracováním hlav ze slepic nosnic na želatiny. Ze suroviny je nejprve nutné odstranit nekolagenní bílkoviny a tuky. Přečištěná suroviny byla kondi-cionována proteolytickým enzymem Protamex; želatinové frakce byly extrahovány desti-lovanou vodou při teplotách 60, 70 a 80 °C za různých dob extrakce (60, 90 a 120 minut). Byl hodnocen vliv podmínek zpracování na výtěžek želatin a na funkční vlastnosti žela-tin. Pevnost želatinových gelů byla 50-130 Bloom, viskozita 2,0-4,0 mPa.s, obsah popela 1,2-2,3%, vodu zadržující kapacita 11,1-25,0 g/1 g, tuk vázací kapacita 11,0-15,20 g/1 g, pěnivost 1-10%, stabilita pěny 0-2%, emulgační kapacita 40-47% a stabilita emulse 90-100%. Podmínky přípravy a vlastnosti připravených želatina byly srovnány s drůbežími želatinami připravených z jiných případových studií. Želatiny získané z hlav slepic nos-nic mohou představovat alternativu k tradičním vepřovým a hovězím želatinám a lze je využít např. v potravinářství či farmacii. |
|
dc.format |
107p.(124066 characters), |
|
dc.language.iso |
en |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
extrakce
|
cs |
dc.subject |
funkční vlastnosti
|
cs |
dc.subject |
kolagen
|
cs |
dc.subject |
kuřecí hlavy
|
cs |
dc.subject |
procesní podmínky
|
cs |
dc.subject |
proteolytický enzym
|
cs |
dc.subject |
výtěžek
|
cs |
dc.subject |
želatiny
|
cs |
dc.subject |
chicken heads
|
en |
dc.subject |
collagen
|
en |
dc.subject |
extraction
|
en |
dc.subject |
gelatin
|
en |
dc.subject |
functional properties
|
en |
dc.subject |
processing conditions
|
en |
dc.subject |
proteolytic enzyme
|
en |
dc.subject |
yield
|
en |
dc.title |
Laying Hens Heads as an Untraditional Source of Collagen |
|
dc.title.alternative |
Laying Hens Heads as an untraditional Source of Collagen |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Krejčí, Ondřej |
|
dc.date.accepted |
2021-06-08 |
|
dc.description.abstract-translated |
The substantial manufacture of poultry meat produces large amounts of by-products such as feathers or skins, heads, bones, blood, viscera, feet viscera, bones and legs) containing significant volumes of proteins, particularly collagen. The preparation of gelatin through the partial hydrolysate of collagen can be a merit since it is derived from the utilization of poultry by-product. The processing of the head of hens were purified and separated from non-collagenous proteins, and fats. Collagen was treated with Protamex enzymes and further extracted by the use of distilled water at temperatures 60, 70 and 80C during varying extraction time 60, 90 and 120mins to obtain gelatin fractions. The influence of the processing conditions on the gelatin yield and functional properties of gelatin were evaluated. The gel strength prepared from the hens head was in the range from 50-130 Bloom, the viscosity from 2.0-4.0mPa.s, ash content from 1.2-2.3%, water holding capac-ity from 11.1-25.0g/1g, Fat binding capacity from 11.0 to 15.20g/1g, foaming capacity from 1-10%, foaming stability from 0-2%, emulsification capacity from 40-47% and emulsification stability from 90-100%. Gelatin were to other gelatins produced from other case studies. Hence, gelatin from hens head has the possibility as an alternative to traditional gelatins (pork and bovine) |
|
dc.description.department |
Ústav inženýrství polymerů |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Polymer Engineering |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Polymer Engineering |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Polymer Engineering |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Polymer Engineering |
en |
dc.identifier.stag |
59591
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2021-05-11 |
|