dc.contributor.advisor |
Lapčíková, Barbora
|
|
dc.contributor.author |
Šťastná, Tereza
|
|
dc.date.accessioned |
2019-07-04T09:11:29Z |
|
dc.date.available |
2019-07-04T09:11:29Z |
|
dc.date.issued |
2019-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/45501
|
|
dc.description.abstract |
ABSTRAKT Diplomová práce se zabývá možnostmi fluorescenční analýzy při analýze tichých vín. Teo-retická část obsahuje chemické složení vína z pohledu těkavých a netěkavých složek, vý-robu vína u malovinařů včetně jeho hodnocení. Dále je v této části popsána fluorescenční spektrometrie a vybrané metody analýzy tichých vín. V praktické části byly analyzovány a hodnoceny vzorky vín z různých vinařských oblastí metodami fluorescenční analýzy a pro srovnání či doplnění byly stanoveny hodnoty koncentrace polyfenolických látek, intenzity fluorescenčního záření, hustoty a dalších parametrů. Na základě získaných dat byla proká-zána rozdílná koncentrace polyfenolických sloučenin ve vzorcích vín totožné odrůdy, ale pocházející z rozdílných vinařských oblastí. Naopak hustota těchto vín byla ze statistické-ho hlediska nezávislá na jejich původu a odrůdě. |
|
dc.format |
89 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
fluorescenční spektrometrie
|
cs |
dc.subject |
analýza tichých vín
|
cs |
dc.subject |
malovinaři
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
UV/VIS
|
cs |
dc.subject |
fluorescence spectrometry
|
en |
dc.subject |
silent wine analysis
|
en |
dc.subject |
small producers of wine
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.subject |
UV / VIS
|
en |
dc.title |
Možnosti fluorescenční analýzy při analýze vín |
|
dc.title.alternative |
Fluorescence Analysis Options for Wine analysis |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Lapčík, Lubomír |
|
dc.date.accepted |
2019-06-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
ABSTRACT The thesis deals with the possibilities of fluorescence analysis in the analysis wines. The theoretical part contains the chemical composition of the wine from the point of view of volatile and non-volatile components, the production of wine by small producers including its evaluation. Furthermore, fluorescence spectrometry and selected methods of wine ana-lysis are described in this section. In the practical part, the samples of wines from different wine regions were analyzed and evaluated by the methods of fluorescence analysis and for comparison or completion the values of concentration of polyphenolic substances, intensity of fluorescent radiation, density and other parameters were determined. On the basis of the data obtained, a different concentration of polyphenolic compounds in wine samples of the same variety, but originating from different wine regions, was demonstrated. On the con-trary, the density of these wines was statistically independent of their origin and variety. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
53172
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2019-05-14 |
|