Možnosti fluorescenční analýzy při analýze vín

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti fluorescenční analýzy při analýze vín

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lapčíková, Barbora
dc.contributor.author Šťastná, Tereza
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:11:29Z
dc.date.available 2019-07-04T09:11:29Z
dc.date.issued 2019-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/45501
dc.description.abstract ABSTRAKT Diplomová práce se zabývá možnostmi fluorescenční analýzy při analýze tichých vín. Teo-retická část obsahuje chemické složení vína z pohledu těkavých a netěkavých složek, vý-robu vína u malovinařů včetně jeho hodnocení. Dále je v této části popsána fluorescenční spektrometrie a vybrané metody analýzy tichých vín. V praktické části byly analyzovány a hodnoceny vzorky vín z různých vinařských oblastí metodami fluorescenční analýzy a pro srovnání či doplnění byly stanoveny hodnoty koncentrace polyfenolických látek, intenzity fluorescenčního záření, hustoty a dalších parametrů. Na základě získaných dat byla proká-zána rozdílná koncentrace polyfenolických sloučenin ve vzorcích vín totožné odrůdy, ale pocházející z rozdílných vinařských oblastí. Naopak hustota těchto vín byla ze statistické-ho hlediska nezávislá na jejich původu a odrůdě.
dc.format 89 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject fluorescenční spektrometrie cs
dc.subject analýza tichých vín cs
dc.subject malovinaři cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject UV/VIS cs
dc.subject fluorescence spectrometry en
dc.subject silent wine analysis en
dc.subject small producers of wine en
dc.subject HPLC en
dc.subject UV / VIS en
dc.title Možnosti fluorescenční analýzy při analýze vín
dc.title.alternative Fluorescence Analysis Options for Wine analysis
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lapčík, Lubomír
dc.date.accepted 2019-06-03
dc.description.abstract-translated ABSTRACT The thesis deals with the possibilities of fluorescence analysis in the analysis wines. The theoretical part contains the chemical composition of the wine from the point of view of volatile and non-volatile components, the production of wine by small producers including its evaluation. Furthermore, fluorescence spectrometry and selected methods of wine ana-lysis are described in this section. In the practical part, the samples of wines from different wine regions were analyzed and evaluated by the methods of fluorescence analysis and for comparison or completion the values of concentration of polyphenolic substances, intensity of fluorescent radiation, density and other parameters were determined. On the basis of the data obtained, a different concentration of polyphenolic compounds in wine samples of the same variety, but originating from different wine regions, was demonstrated. On the con-trary, the density of these wines was statistically independent of their origin and variety.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 53172
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2019-05-14


Files in this item

Files Size Format View Description
šťastná_2019_dp.pdf 3.279Mb PDF View/Open None
šťastná_2019_op.pdf 693.1Kb PDF View/Open None
šťastná_2019_vp.pdf 702.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account