Možnosti fluorescenční analýzy při analýze vín
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Možnosti fluorescenční analýzy při analýze vín |
Autor: |
Šťastná, Tereza
|
Vedoucí: |
Lapčíková, Barbora
|
Abstrakt:
|
ABSTRAKT Diplomová práce se zabývá možnostmi fluorescenční analýzy při analýze tichých vín. Teo-retická část obsahuje chemické složení vína z pohledu těkavých a netěkavých složek, vý-robu vína u malovinařů včetně jeho hodnocení. Dále je v této části popsána fluorescenční spektrometrie a vybrané metody analýzy tichých vín. V praktické části byly analyzovány a hodnoceny vzorky vín z různých vinařských oblastí metodami fluorescenční analýzy a pro srovnání či doplnění byly stanoveny hodnoty koncentrace polyfenolických látek, intenzity fluorescenčního záření, hustoty a dalších parametrů. Na základě získaných dat byla proká-zána rozdílná koncentrace polyfenolických sloučenin ve vzorcích vín totožné odrůdy, ale pocházející z rozdílných vinařských oblastí. Naopak hustota těchto vín byla ze statistické-ho hlediska nezávislá na jejich původu a odrůdě. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/45501
|
Datum:
|
2019-02-02 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
B
53172
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet