Tvorba databáze NIR spekter vybraných mléčných výrobků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Tvorba databáze NIR spekter vybraných mléčných výrobků

Show simple item record

dc.contributor.advisor Šenkýřová, Jana
dc.contributor.author Průša, Libor
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:11:28Z
dc.date.available 2019-07-04T09:11:28Z
dc.date.issued 2019-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/45453
dc.description.abstract Cílem této práce bylo vytvořit databázi NIR spekter vybraných kysaných mléčných výrob-ků, provést analýzu těchto spekter a prozkoumat možnost využití infračervené spektrometrie v blízké oblasti spektra pro stanovení vybraných parametrů mléčných výrobků, konkrétně obsahu tuku, bílkovin, sušiny, titrační kyselosti a pH. Teoretická část práce je zaměřena na principiální základ infračervené spektrometrie a její experimentálním uspořádání. Dále je zde uveden popis výroby jogurtů a jogurtových mlék a přehled využití infračervené spektrometrie se zaměřením na oblast potravinářství. V rámci práce byly sestrojeny kalibrační modely založené na metodě infračervené spektrometrie v blízké oblasti spektra pro stanovení obsahu bílkovin, tuku a sušiny v neochucených jogurtech a v jogurtovém mléce. Sestrojené kalibrační modely pro tyto složky dosahují velmi dobré spolehlivosti s hodnotami koeficientu determinace v rozmezí od 0,9793 do 0,9985.
dc.format 72 stran + 3 strany příloh
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject infračervená spektrometrie cs
dc.subject kysané mléčné výrobky cs
dc.subject bílkoviny cs
dc.subject tuk cs
dc.subject sušina cs
dc.subject pH cs
dc.subject titrační ky-selost cs
dc.subject infrared spectrometry en
dc.subject fermented milk products en
dc.subject protein en
dc.subject fat en
dc.subject dry matter en
dc.subject pH en
dc.subject titratable acidity en
dc.title Tvorba databáze NIR spekter vybraných mléčných výrobků
dc.title.alternative Creating a database of NIR spectra of selected dairy products
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Bučková, Martina
dc.date.accepted 2019-06-05
dc.description.abstract-translated Goal of this thesis was to create a database of NIR spectra of selected fermented milk products, subsequently to analyse obtained spectra and investigate whether it is possible to use created spectra database to develop calibration models for determination of content of fat, protein and dry matter and also to analyse pH and titratable acidity in used samples. Theory section of this thesis is focused on the theory bases of infrared spectrometry and its experimental layouts. Two chapters in this section are also focused on yoghurts and drinking-type yoghurts production and use of infrared spectrometry especially in area of food industry. Calibration models based on NIR spectrometry were developed for determination of content of protein, fat and dry matter in plain yoghurts and drinking-type yoghurts. Developed calibration models for determination of protein, fat and dry matter are reliable with coefficient of determination values ranging from 0,9793 to 0,9985.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 53112
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2019-05-03


Files in this item

Files Size Format View Description
průša_2019_dp.pdf 2.238Mb PDF View/Open None
průša_2019_op.pdf 794.3Kb PDF View/Open None
průša_2019_vp.pdf 694.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account