dc.contributor.advisor |
Šenkýřová, Jana
|
|
dc.contributor.author |
Průša, Libor
|
|
dc.date.accessioned |
2019-07-04T09:11:28Z |
|
dc.date.available |
2019-07-04T09:11:28Z |
|
dc.date.issued |
2019-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/45453
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této práce bylo vytvořit databázi NIR spekter vybraných kysaných mléčných výrob-ků, provést analýzu těchto spekter a prozkoumat možnost využití infračervené spektrometrie v blízké oblasti spektra pro stanovení vybraných parametrů mléčných výrobků, konkrétně obsahu tuku, bílkovin, sušiny, titrační kyselosti a pH. Teoretická část práce je zaměřena na principiální základ infračervené spektrometrie a její experimentálním uspořádání. Dále je zde uveden popis výroby jogurtů a jogurtových mlék a přehled využití infračervené spektrometrie se zaměřením na oblast potravinářství. V rámci práce byly sestrojeny kalibrační modely založené na metodě infračervené spektrometrie v blízké oblasti spektra pro stanovení obsahu bílkovin, tuku a sušiny v neochucených jogurtech a v jogurtovém mléce. Sestrojené kalibrační modely pro tyto složky dosahují velmi dobré spolehlivosti s hodnotami koeficientu determinace v rozmezí od 0,9793 do 0,9985. |
|
dc.format |
72 stran + 3 strany příloh |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
infračervená spektrometrie
|
cs |
dc.subject |
kysané mléčné výrobky
|
cs |
dc.subject |
bílkoviny
|
cs |
dc.subject |
tuk
|
cs |
dc.subject |
sušina
|
cs |
dc.subject |
pH
|
cs |
dc.subject |
titrační ky-selost
|
cs |
dc.subject |
infrared spectrometry
|
en |
dc.subject |
fermented milk products
|
en |
dc.subject |
protein
|
en |
dc.subject |
fat
|
en |
dc.subject |
dry matter
|
en |
dc.subject |
pH
|
en |
dc.subject |
titratable acidity
|
en |
dc.title |
Tvorba databáze NIR spekter vybraných mléčných výrobků |
|
dc.title.alternative |
Creating a database of NIR spectra of selected dairy products |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Bučková, Martina |
|
dc.date.accepted |
2019-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
Goal of this thesis was to create a database of NIR spectra of selected fermented milk products, subsequently to analyse obtained spectra and investigate whether it is possible to use created spectra database to develop calibration models for determination of content of fat, protein and dry matter and also to analyse pH and titratable acidity in used samples. Theory section of this thesis is focused on the theory bases of infrared spectrometry and its experimental layouts. Two chapters in this section are also focused on yoghurts and drinking-type yoghurts production and use of infrared spectrometry especially in area of food industry. Calibration models based on NIR spectrometry were developed for determination of content of protein, fat and dry matter in plain yoghurts and drinking-type yoghurts. Developed calibration models for determination of protein, fat and dry matter are reliable with coefficient of determination values ranging from 0,9793 to 0,9985. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
53112
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2019-05-03 |
|