Tvorba databáze NIR spekter vybraných mléčných výrobků
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Tvorba databáze NIR spekter vybraných mléčných výrobků |
Autor: |
Průša, Libor
|
Vedoucí: |
Šenkýřová, Jana
|
Abstrakt:
|
Cílem této práce bylo vytvořit databázi NIR spekter vybraných kysaných mléčných výrob-ků, provést analýzu těchto spekter a prozkoumat možnost využití infračervené spektrometrie v blízké oblasti spektra pro stanovení vybraných parametrů mléčných výrobků, konkrétně obsahu tuku, bílkovin, sušiny, titrační kyselosti a pH. Teoretická část práce je zaměřena na principiální základ infračervené spektrometrie a její experimentálním uspořádání. Dále je zde uveden popis výroby jogurtů a jogurtových mlék a přehled využití infračervené spektrometrie se zaměřením na oblast potravinářství. V rámci práce byly sestrojeny kalibrační modely založené na metodě infračervené spektrometrie v blízké oblasti spektra pro stanovení obsahu bílkovin, tuku a sušiny v neochucených jogurtech a v jogurtovém mléce. Sestrojené kalibrační modely pro tyto složky dosahují velmi dobré spolehlivosti s hodnotami koeficientu determinace v rozmezí od 0,9793 do 0,9985. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/45453
|
Datum:
|
2019-02-02 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
53112
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet