Biogenní aminy v ovoci, zelenině a bramborech

DSpace Repository

Language: English čeština 

Biogenní aminy v ovoci, zelenině a bramborech

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pleva, Pavel
dc.contributor.author Pechlátová, Eva
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:11:27Z
dc.date.available 2019-07-04T09:11:27Z
dc.date.issued 2019-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/45452
dc.description.abstract Diplomová práce byla zaměřena na zjištění přítomnosti vybraných biogenních aminů (BA) v různých druzích zakoupeného ovoce, zeleniny a brambor. Teoretická část se zaměřuje na charakteristiku biogenních aminů, jejich výskyt v potravinách rostlinného původu a vlivy, které působí na obsah BA v rostlinných produktech. Cílem praktické části bylo stanovení konkrétních biogenních aminů metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s UV detekcí po předchozí derivatizaci danzylchloridem. Nejvíce produkovaným biogenním aminem v potravinách rostlinného původu tohoto typu je putrescin. Nejvyšší koncentrace putrescinu se vyskytovala u citrusů, a to u mandarinky v množství 259,0?2,2 mg/kg. Druhým nejvíce produkovaným BA byl fenylethylamin, jehož množství přesahovalo u hrušky hodnoty i 50 mg/kg. Histamin a kadaverin byly u 60 vzorků ovoce i zeleniny pod 10 mg/kg.
dc.format 65s. (103320 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní amin cs
dc.subject ovoce cs
dc.subject zelenina cs
dc.subject brambory cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject biogenic amin en
dc.subject fruits en
dc.subject vegetables en
dc.subject potatoes en
dc.subject HPLC en
dc.title Biogenní aminy v ovoci, zelenině a bramborech
dc.title.alternative The Biogenic Amines in Fruits, Vegetables and Potatoes
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2019-06-03
dc.description.abstract-translated This thesis examines of selected biogenic amines (BA) in various kinds of purchased fruits, vegetables and potatoes. The theoretical part focuses on the characteristics of biogenic amines, their occurrence in food of plant origin and influences that affect the BA content in plant products. The aim of the practical part was to determine specific biogenic amines by high performance liquid chromatography (HPLC) with UV detection after previous derivatization with danzyl chloride. The most produced biogenic amine in food of plant origin of this type is putrescine. The highest concentration of putrescine was found in citrus, 259.0?2.2 mg/kg for mandarin. The second most produced BA was phenylethylamine, the amount of phenylethylamine in the pear exceeded 50 mg/kg. Histamine and cadaverine were below 10 mg/kg in 60 fruit and vegetable samples.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 53111
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2019-05-13


Files in this item

Files Size Format View Description
pechlátová_2019_dp.pdf 1.522Mb PDF View/Open None
pechlátová_2019_op.pdf 516.9Kb PDF View/Open None
pechlátová_2019_vp.pdf 134.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account