Biogenní aminy v ovoci, zelenině a bramborech

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Biogenní aminy v ovoci, zelenině a bramborech

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Biogenní aminy v ovoci, zelenině a bramborech
Autor: Pechlátová, Eva
Vedoucí: Pleva, Pavel
Abstrakt: Diplomová práce byla zaměřena na zjištění přítomnosti vybraných biogenních aminů (BA) v různých druzích zakoupeného ovoce, zeleniny a brambor. Teoretická část se zaměřuje na charakteristiku biogenních aminů, jejich výskyt v potravinách rostlinného původu a vlivy, které působí na obsah BA v rostlinných produktech. Cílem praktické části bylo stanovení konkrétních biogenních aminů metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s UV detekcí po předchozí derivatizaci danzylchloridem. Nejvíce produkovaným biogenním aminem v potravinách rostlinného původu tohoto typu je putrescin. Nejvyšší koncentrace putrescinu se vyskytovala u citrusů, a to u mandarinky v množství 259,0?2,2 mg/kg. Druhým nejvíce produkovaným BA byl fenylethylamin, jehož množství přesahovalo u hrušky hodnoty i 50 mg/kg. Histamin a kadaverin byly u 60 vzorků ovoce i zeleniny pod 10 mg/kg.
URI: http://hdl.handle.net/10563/45452
Datum: 2019-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 53111


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
pechlátová_2019_dp.pdf 1.522Mb PDF Zobrazit/otevřít None
pechlátová_2019_op.pdf 516.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None
pechlátová_2019_vp.pdf 134.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet