Příprava bílkovinných produktů z drůbežích tkání bohatých na kolagen

DSpace Repository

Language: English čeština 

Příprava bílkovinných produktů z drůbežích tkání bohatých na kolagen

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Polaštíková, Aneta
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:11:27Z
dc.date.available 2019-07-04T09:11:27Z
dc.date.issued 2019-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/45433
dc.description.abstract Diplomová práce pojednává o přípravě bílkovinných produktů z drůbežích tkání bohatých na kolagen, konkrétně z kuřecích žaludků. V teoretické části se práce zaměřuje na popis drůbeží tkáně, na vedlejší produkty z jatek, na kolagen, hydrolyzát a želatinu. V práci je zmíněna roční spotřeba drůbežího masa a vlastní porážka kuřat na jatkách skládající se z několika technologických okruhů. V práci jsou uvedeny vlastnosti, charakteristiky a aplikace hydrolyzátů a želatin. Praktická část se zaměřuje na popis experimentů, v nichž byly použity kuřecí žaludky pro extrakci hydrolyzátů a želatin za pomoci opracování enzymem Protamex. Cílem práce byla studie jednotlivých faktorů na celkovou účinnost extrakce. Sledované faktory byly množství přidaného enzymu, teplota a doba extrakce. V diplomové práci bylo prokázáno, že vhodnou volbou technologických podmínek lze z kuřecích žaludků získat vysoce kvalitní produkty o vysoké pevnosti gelu. Zjištěné hodnoty byly porovnány s údaji publikovanými v odborné literatuře a následně byly navrženy optimální podmínky pro zpracování kuřecích žaludků na výrobu želatiny.
dc.format 91 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject drůbež cs
dc.subject extrakce cs
dc.subject hydrolyzát cs
dc.subject kolagen cs
dc.subject kuřecí žaludky cs
dc.subject vedlejší produkty jatek cs
dc.subject želatina cs
dc.subject poultry en
dc.subject extraction en
dc.subject hydrolysate en
dc.subject collagen en
dc.subject chicken stomach en
dc.subject slaughter by-products en
dc.subject gelatine en
dc.title Příprava bílkovinných produktů z drůbežích tkání bohatých na kolagen
dc.title.alternative Preparation of Protein Products from Collagen-Rich Poultry Tissues
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Krejčí, Ondřej
dc.date.accepted 2019-06-04
dc.description.abstract-translated The thesis deals with the preparation of protein products from collagen-rich poultry tissues, specifically from chicken stomachs. The thesis consists of a theoretical and practical part. The theoretical part describes poultry tissues, by-products from slaughterhouses, collagen, hydrolysate and gelatine. It explains technological process of poultry slaughtering and cites annual poultry consumption per capita. Properties, characteristics and applications of hydrolysates and gelatines are introduced as well. The practical part focuses on the experimental part applying chicken stomachs in the extraction of hydrolysates and gelatines by treatment with Protamex enzyme. The aim of the work was to study specific factors influencing extraction efficiency. These factors included the amount of added enzyme, temperature and extraction time. Obtained values were compared with the published data. Concerning the results, the optimal conditions for processing chicken stomachs in gelatine production have been proposed.
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů
dc.thesis.degree-discipline Inženýrství polymerů cs
dc.thesis.degree-discipline Polymer Engineering en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Materials Technology en
dc.identifier.stag 53077
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2019-05-14


Files in this item

Files Size Format View Description
polaštíková_2019_dp.pdf 2.162Mb PDF View/Open None
polaštíková_2019_op.pdf 98.68Kb PDF View/Open None
polaštíková_2019_vp.pdf 147.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account