Příprava bílkovinných produktů z drůbežích tkání bohatých na kolagen
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Příprava bílkovinných produktů z drůbežích tkání bohatých na kolagen |
Autor: |
Polaštíková, Aneta
|
Vedoucí: |
Mokrejš, Pavel
|
Abstrakt:
|
Diplomová práce pojednává o přípravě bílkovinných produktů z drůbežích tkání bohatých na kolagen, konkrétně z kuřecích žaludků. V teoretické části se práce zaměřuje na popis drůbeží tkáně, na vedlejší produkty z jatek, na kolagen, hydrolyzát a želatinu. V práci je zmíněna roční spotřeba drůbežího masa a vlastní porážka kuřat na jatkách skládající se z několika technologických okruhů. V práci jsou uvedeny vlastnosti, charakteristiky a aplikace hydrolyzátů a želatin. Praktická část se zaměřuje na popis experimentů, v nichž byly použity kuřecí žaludky pro extrakci hydrolyzátů a želatin za pomoci opracování enzymem Protamex. Cílem práce byla studie jednotlivých faktorů na celkovou účinnost extrakce. Sledované faktory byly množství přidaného enzymu, teplota a doba extrakce. V diplomové práci bylo prokázáno, že vhodnou volbou technologických podmínek lze z kuřecích žaludků získat vysoce kvalitní produkty o vysoké pevnosti gelu. Zjištěné hodnoty byly porovnány s údaji publikovanými v odborné literatuře a následně byly navrženy optimální podmínky pro zpracování kuřecích žaludků na výrobu želatiny. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/45433
|
Datum:
|
2019-01-02 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav inženýrství polymerů |
Studijní obor:
|
Inženýrství polymerů |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
53077
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet