Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu
Show full item record
No preview available
Title:
|
Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu |
Author: |
Hanzlíková, Hana
|
Advisor: |
Škrovánková, Soňa
|
Abstract:
|
Bakalářská práce je zaměřena na popis kurkuminu, jeho vlastnosti a využití. Kurkumin je barvivo přírodního původu, které se vyrábí z oddenků rostliny Curcuma longa, a to extrakcí vysušeného prášku vyrobeného z kořene rostliny s vhodným rozpouštědlem jako je aceton, ethylacetát, methanol, ethanol a hexan. Má své využití v potravinářství jako barvivo E100. Využívá se také v lidovém léčitelství, k potlačení růstu mikroorganismů, hmyzu a larev kvůli svým antimikrobiálním, insekticidním a larvicidním účinkům. Díky významným antioxidačním účinkům se tato látka testuje i pro využití ve farmacii. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/43804
|
Date:
|
2019-02-01 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav analýzy a chemie potravin |
Discipline:
|
Technologie a řízení v gastronomii |
Grade for thesis and defense:
|
C
49449
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account