Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu
Autor: Hanzlíková, Hana
Vedoucí: Škrovánková, Soňa
Abstrakt: Bakalářská práce je zaměřena na popis kurkuminu, jeho vlastnosti a využití. Kurkumin je barvivo přírodního původu, které se vyrábí z oddenků rostliny Curcuma longa, a to extrakcí vysušeného prášku vyrobeného z kořene rostliny s vhodným rozpouštědlem jako je aceton, ethylacetát, methanol, ethanol a hexan. Má své využití v potravinářství jako barvivo E100. Využívá se také v lidovém léčitelství, k potlačení růstu mikroorganismů, hmyzu a larev kvůli svým antimikrobiálním, insekticidním a larvicidním účinkům. Díky významným antioxidačním účinkům se tato látka testuje i pro využití ve farmacii.
URI: http://hdl.handle.net/10563/43804
Datum: 2019-02-01
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav analýzy a chemie potravin
Studijní obor: Technologie a řízení v gastronomii
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: C 49449


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
hanzlíková_2019_dp.pdf 1.508Mb PDF Zobrazit/otevřít None
hanzlíková_2019_op.pdf 823.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None
hanzlíková_2019_vp.pdf 762.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet