Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu |
Autor: |
Hanzlíková, Hana
|
Vedoucí: |
Škrovánková, Soňa
|
Abstrakt:
|
Bakalářská práce je zaměřena na popis kurkuminu, jeho vlastnosti a využití. Kurkumin je barvivo přírodního původu, které se vyrábí z oddenků rostliny Curcuma longa, a to extrakcí vysušeného prášku vyrobeného z kořene rostliny s vhodným rozpouštědlem jako je aceton, ethylacetát, methanol, ethanol a hexan. Má své využití v potravinářství jako barvivo E100. Využívá se také v lidovém léčitelství, k potlačení růstu mikroorganismů, hmyzu a larev kvůli svým antimikrobiálním, insekticidním a larvicidním účinkům. Díky významným antioxidačním účinkům se tato látka testuje i pro využití ve farmacii. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/43804
|
Datum:
|
2019-02-01 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav analýzy a chemie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie a řízení v gastronomii |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
C
49449
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet