Stanovení a identifikace biologicky aktivních látek ve skořici (Cinnamomum)
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Fišera, Miroslav
|
|
dc.contributor.author |
Kylišová, Barbora
|
|
dc.date.accessioned |
2018-07-04T15:01:25Z |
|
dc.date.available |
2018-07-04T15:01:25Z |
|
dc.date.issued |
2018-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/42756
|
|
dc.description.abstract |
Již v daleké historii byla kůra skořicovníku využívána jako přírodní lék a koření. Dnes je řada rostlin zkoumána kvůli účinkům na organismus, tzv. biologické aktivitě. Skořice obsahuje řadu biologicky aktivních látek s širokým spektrem biologických účinků. V potravinářství využíváme zejména dva druhy skořicovníku skořice pravá (C. verum) a skořice čínská (C. cassia). Součástí diplomové práce je teoretická a praktická část. Teoretická část zahrnuje informace o fenolických látkách ve skořici a jejich biologické aktivitě, popisuje možnosti stanovení těchto látek. Praktická část obsahuje tři části stanovení celkových fenolických látek, stanovení netěkavých fenolických sloučenin a stanovení fenolických těkavých sloučenin. V tržní síti bylo zakoupeno 8 vzorků skořice. Cílem práce bylo rozlišit druh skořice u zakoupených vzorků. Výsledky praktické části a její vyhodnocení jsou shrnuty v diskusi. |
|
dc.format |
121 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
skořice
|
cs |
dc.subject |
bioaktivní látky
|
cs |
dc.subject |
polyfenoly
|
cs |
dc.subject |
cinnamon
|
en |
dc.subject |
bioactive substances
|
en |
dc.subject |
polyphenols
|
en |
dc.title |
Stanovení a identifikace biologicky aktivních látek ve skořici (Cinnamomum) |
|
dc.title.alternative |
Detection and Identification of Biologically Active Compounds in Cinnamon (Cinnamomum) |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Škrovánková, Soňa |
|
dc.date.accepted |
2018-05-31 |
|
dc.description.abstract-translated |
In the history there was the cinnamon bark using as a natural medicine and spice. Many kinds of plants are studied for positive effects for the organism, called as biological activity. The cinnamon contains many biological activity substances with a high range of biological effects. In the food industry there are using two species of cinnamon Cinnamomum verum and Cinnamomum cassia. The diploma thesis is composed from theoretical and practical parts. in the theoretical part I mention information about phenolic substances in cinnamon and their biological activity, I describe the possible methods of determination. The practical part includes three parts - determination of total phenolic substances, determination of non-volatile phenolic compounds and determination of volatile phenolic compounds. The eight samples of cinnamon were bought on the Czech market. The aim of the thesis was to recognize the species of cinnamon. The results are seen in the discussion of practical part. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
46328
|
|
utb.result.grade |
D |
|
dc.date.submitted |
2018-04-24 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account