Stanovení a identifikace biologicky aktivních látek ve skořici (Cinnamomum)

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení a identifikace biologicky aktivních látek ve skořici (Cinnamomum)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Fišera, Miroslav
dc.contributor.author Kylišová, Barbora
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:01:25Z
dc.date.available 2018-07-04T15:01:25Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42756
dc.description.abstract Již v daleké historii byla kůra skořicovníku využívána jako přírodní lék a koření. Dnes je řada rostlin zkoumána kvůli účinkům na organismus, tzv. biologické aktivitě. Skořice obsahuje řadu biologicky aktivních látek s širokým spektrem biologických účinků. V potravinářství využíváme zejména dva druhy skořicovníku skořice pravá (C. verum) a skořice čínská (C. cassia). Součástí diplomové práce je teoretická a praktická část. Teoretická část zahrnuje informace o fenolických látkách ve skořici a jejich biologické aktivitě, popisuje možnosti stanovení těchto látek. Praktická část obsahuje tři části stanovení celkových fenolických látek, stanovení netěkavých fenolických sloučenin a stanovení fenolických těkavých sloučenin. V tržní síti bylo zakoupeno 8 vzorků skořice. Cílem práce bylo rozlišit druh skořice u zakoupených vzorků. Výsledky praktické části a její vyhodnocení jsou shrnuty v diskusi.
dc.format 121 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject skořice cs
dc.subject bioaktivní látky cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject cinnamon en
dc.subject bioactive substances en
dc.subject polyphenols en
dc.title Stanovení a identifikace biologicky aktivních látek ve skořici (Cinnamomum)
dc.title.alternative Detection and Identification of Biologically Active Compounds in Cinnamon (Cinnamomum)
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Škrovánková, Soňa
dc.date.accepted 2018-05-31
dc.description.abstract-translated In the history there was the cinnamon bark using as a natural medicine and spice. Many kinds of plants are studied for positive effects for the organism, called as biological activity. The cinnamon contains many biological activity substances with a high range of biological effects. In the food industry there are using two species of cinnamon Cinnamomum verum and Cinnamomum cassia. The diploma thesis is composed from theoretical and practical parts. in the theoretical part I mention information about phenolic substances in cinnamon and their biological activity, I describe the possible methods of determination. The practical part includes three parts - determination of total phenolic substances, determination of non-volatile phenolic compounds and determination of volatile phenolic compounds. The eight samples of cinnamon were bought on the Czech market. The aim of the thesis was to recognize the species of cinnamon. The results are seen in the discussion of practical part.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46328
utb.result.grade D
dc.date.submitted 2018-04-24


Files in this item

Files Size Format View Description
kylišová_2018_dp.zip 910.9Kb Unknown View/Open None
kylišová_2018_op.pdf 530.8Kb PDF View/Open None
kylišová_2018_vp.pdf 152.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account