Stanovení a identifikace biologicky aktivních látek ve skořici (Cinnamomum)
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Stanovení a identifikace biologicky aktivních látek ve skořici (Cinnamomum) |
Autor: |
Kylišová, Barbora
|
Vedoucí: |
Fišera, Miroslav
|
Abstrakt:
|
Již v daleké historii byla kůra skořicovníku využívána jako přírodní lék a koření. Dnes je řada rostlin zkoumána kvůli účinkům na organismus, tzv. biologické aktivitě. Skořice obsahuje řadu biologicky aktivních látek s širokým spektrem biologických účinků. V potravinářství využíváme zejména dva druhy skořicovníku skořice pravá (C. verum) a skořice čínská (C. cassia). Součástí diplomové práce je teoretická a praktická část. Teoretická část zahrnuje informace o fenolických látkách ve skořici a jejich biologické aktivitě, popisuje možnosti stanovení těchto látek. Praktická část obsahuje tři části stanovení celkových fenolických látek, stanovení netěkavých fenolických sloučenin a stanovení fenolických těkavých sloučenin. V tržní síti bylo zakoupeno 8 vzorků skořice. Cílem práce bylo rozlišit druh skořice u zakoupených vzorků. Výsledky praktické části a její vyhodnocení jsou shrnuty v diskusi. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/42756
|
Datum:
|
2018-02-02 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
D
46328
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet