Stanovení a identifikace biologicky aktivních látek ve skořici (Cinnamomum)

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Stanovení a identifikace biologicky aktivních látek ve skořici (Cinnamomum)

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Stanovení a identifikace biologicky aktivních látek ve skořici (Cinnamomum)
Autor: Kylišová, Barbora
Vedoucí: Fišera, Miroslav
Abstrakt: Již v daleké historii byla kůra skořicovníku využívána jako přírodní lék a koření. Dnes je řada rostlin zkoumána kvůli účinkům na organismus, tzv. biologické aktivitě. Skořice obsahuje řadu biologicky aktivních látek s širokým spektrem biologických účinků. V potravinářství využíváme zejména dva druhy skořicovníku skořice pravá (C. verum) a skořice čínská (C. cassia). Součástí diplomové práce je teoretická a praktická část. Teoretická část zahrnuje informace o fenolických látkách ve skořici a jejich biologické aktivitě, popisuje možnosti stanovení těchto látek. Praktická část obsahuje tři části stanovení celkových fenolických látek, stanovení netěkavých fenolických sloučenin a stanovení fenolických těkavých sloučenin. V tržní síti bylo zakoupeno 8 vzorků skořice. Cílem práce bylo rozlišit druh skořice u zakoupených vzorků. Výsledky praktické části a její vyhodnocení jsou shrnuty v diskusi.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42756
Datum: 2018-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: D 46328


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
kylišová_2018_dp.zip 910.9Kb Neznámý Zobrazit/otevřít None
kylišová_2018_op.pdf 530.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None
kylišová_2018_vp.pdf 152.4Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet