dc.contributor.advisor |
Lazárková, Zuzana
|
|
dc.contributor.author |
Tioková, Veronika
|
|
dc.date.accessioned |
2018-07-04T15:00:59Z |
|
dc.date.available |
2018-07-04T15:00:59Z |
|
dc.date.issued |
2018-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/42104
|
|
dc.description.abstract |
V teoretické části diplomové práce byly charakterizovány krizové situace a stavy, které mohou nastat působením škodlivých sil a jevů vyvolaných činností člověka, nebo přírodními vlivy. Dále byly popsány možnosti zabezpečení stravování obyvatelstva, složek záchranného systému a vojáků v těchto situacích a také změny některých složek potravin, které mohou nastat během jejich dlouhodobého skladování v různých teplotních podmínkách. V praktické části diplomové práce byly během ročního skladování sledovány chemické, mikrobiologické, senzorické a reologické změny u deseti vybraných trvanlivých potravin. Předpokladem pro výběr těchto potravin byla jejich delší údržnost v nepříznivých klimatických podmínkách. Vybrané trvanlivé potraviny byly vystavěny čtyřem různým teplotám (mrazírenská, chladírenská, pokojová a termostatová 40 °C), které měly simulovat podnebné (klimatické) pásy. |
|
dc.format |
107 s |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
teplota skladování
|
cs |
dc.subject |
délka skladování
|
cs |
dc.subject |
jakostní změny
|
cs |
dc.subject |
trvanlivé potraviny
|
cs |
dc.subject |
storage lenght
|
en |
dc.subject |
storage temperature
|
en |
dc.subject |
quality changes
|
en |
dc.subject |
long-life foods
|
en |
dc.title |
Charakteristika jakostních změn dlouhodobě skladovaných potravin |
|
dc.title.alternative |
Quality Changes Characteristic of Long-term Stored Foods |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Buňka, František |
|
dc.date.accepted |
2018-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
The theoretical part of the diploma thesis deals with characterization of crisis situations and conditions, that can occur due to harmful forces and phenomena caused by human activities or natural influences. In addition, thesis describ how to secure the diet of population, rescue system and army in these situations, as well as changes in some food components that may occur during their long-term storage under different temperature conditions. The experimental part of thesis is focused on the monitoring of the chemical, microbiological, sensory and rheological changes in ten selected long-life foods during the one year-long storage. A prerequisite for choosing these foods was their longer shelf life in unfavourlable climatic conditions. Selected long-life foods were exposed to four different temperatures (refrigerating, cooling, room and termostat 40 °C) to simulate climatic zones. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
49833
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2018-05-04 |
|