dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Křenková, Michaela
|
|
dc.date.accessioned |
2018-07-04T15:00:58Z |
|
dc.date.available |
2018-07-04T15:00:58Z |
|
dc.date.issued |
2018-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/42073
|
|
dc.description.abstract |
V této práci byly optimalizovány metody izolace DNA z přírodních sýrů. Cílem bylo zhodnotit, po-mocí které metody je možno získat co možná největší koncentraci a čistotu DNA pro následnou ana-lýzu vzorků metodou PCR-DGGE a sekvenaci DNA. K izolaci DNA ze vzorků sýrů a mléka byla použita komerční souprava určená pro potraviny. Pro sledování diverzity mikroorganizmů byla vyu-žita technika PCR-DGGE. Během výzkumu bylo zjištěno, že na izolaci DNA z přírodních zrajících sýrů má vliv rozdílný obsah tuku. U techniky DGGE byl zkoumán vliv koncentrace gelu na sledo-vání diverzity mikroorganizmů. |
|
dc.format |
51 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
gouda
|
cs |
dc.subject |
přírodní sýry
|
cs |
dc.subject |
izolace DNA z přírodních sýrů
|
cs |
dc.subject |
PCR
|
cs |
dc.subject |
DGGE
|
cs |
dc.subject |
gouda
|
en |
dc.subject |
ripened cheese
|
en |
dc.subject |
DNA isolation from cheese
|
en |
dc.subject |
PCR
|
en |
dc.subject |
DGGE
|
en |
dc.title |
Využití molekulárně-biologických metod při sledování diverzity mikroflóry přírodních sýrů s rozdílným obsahem tuku |
|
dc.title.alternative |
Using Molecular-Biological Methods to Monitor the Diversity of Microflora of Natural Cheeses with Different Fat Content |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Jančová, Petra |
|
dc.date.accepted |
2018-06-11 |
|
dc.description.abstract-translated |
In this work have been optimized DNA isolation methods from ripened cheeses. The aim was to evaluate, by which method it is possible to obtain as much DNA concentration and purity as possible for subsequent analysis of samples by PCR-DGGE and DNA sequencing. A commercial kit for food was used to isolate DNA from cheeses and milk samples. To monitor the diversity of microorganisms was used PCR-DGGE. During the research, it was found that different amounts of fat affect the DNA isolation from natural maturing cheeses. For DGGE was investigated the effect of gel concentration on the diversity of microorganisms. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
49756
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2018-05-10 |
|