Využití molekulárně-biologických metod při sledování diverzity mikroflóry přírodních sýrů s rozdílným obsahem tuku
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Využití molekulárně-biologických metod při sledování diverzity mikroflóry přírodních sýrů s rozdílným obsahem tuku |
Autor: |
Křenková, Michaela
|
Vedoucí: |
Buňková, Leona
|
Abstrakt:
|
V této práci byly optimalizovány metody izolace DNA z přírodních sýrů. Cílem bylo zhodnotit, po-mocí které metody je možno získat co možná největší koncentraci a čistotu DNA pro následnou ana-lýzu vzorků metodou PCR-DGGE a sekvenaci DNA. K izolaci DNA ze vzorků sýrů a mléka byla použita komerční souprava určená pro potraviny. Pro sledování diverzity mikroorganizmů byla vyu-žita technika PCR-DGGE. Během výzkumu bylo zjištěno, že na izolaci DNA z přírodních zrajících sýrů má vliv rozdílný obsah tuku. U techniky DGGE byl zkoumán vliv koncentrace gelu na sledo-vání diverzity mikroorganizmů. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/42073
|
Datum:
|
2018-02-02 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
49756
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet