Antimikrobiální působení kolicinů na bakterie produkující biogenní aminy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Antimikrobiální působení kolicinů na bakterie produkující biogenní aminy

Show simple item record

dc.contributor.advisor Janalíková, Magda
dc.contributor.author Martinková, Andrea
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:00:57Z
dc.date.available 2018-07-04T15:00:57Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42056
dc.description.abstract Biogenní aminy jsou obsaženy téměř ve všech potravinách rostlinného, ale zejména živočišného původu. Nejčastěji jsou produktem mikrobiálních dekarboxyláz. Výskyt biogenních aminů v potravinách může představovat závažné zdravotní riziko pro citlivé konzumenty. Redukce množství biogenních aminů v potravinách je otázkou snížení či likvidace dekarboxyláza pozitivní mikroflóry. Cílem této práce bylo otestovat potenciál použití gramnegativních bakteriocinů (koliciny, mikrociny) k redukci biogenních aminů v mase. Koliciny a mikrociny jsou antimikrobiálně působící proteiny na taxonomicky blízce příbuzné bakterie. Nejdříve byl sledován antimikrobiální účinek bakteriocinů na dekarboxyláza pozitivní bakterie izolované z masa bažantů. Z tohoto testování byly vybrány čtyři kmeny Escherichia coli s nejširším spektrem účinku, z nichž byly izolovány surové bakteriociny. Bylo zjištěno, že vzhledem k tomu, že gramnegativní bakteriociny neinhibují dostatečné množství dekarboxyláza pozitivních kmenů a jsou nestabilní při skladování v chladničce, nejsou ideálním prostředkem pro redukci biogenních aminů v mase.
dc.format 51 s. (64 842 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject Escherichia coli cs
dc.subject koliciny cs
dc.subject maso cs
dc.subject redukce cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject colicins en
dc.subject Escherichia coli en
dc.subject meat en
dc.subject reduction en
dc.title Antimikrobiální působení kolicinů na bakterie produkující biogenní aminy
dc.title.alternative Antimicrobial Action of Colicins on Bacteria Producing Biogenic Amines
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2018-06-12
dc.description.abstract-translated Biogenic amines are found almost in all the food of plant, but especially of animal origin. Most often, they are the product of microbial decarboxylases. The occurrence of biogenic amines in food can represent a serious health risk to sensitive consumers. The quantity re-duction of biogenic amines in food is a matter of reducing or eliminating the decarboxylase and the positive microflora. The aim of this work was to test the potential of using gram-negative bacteriocins (colicins, microcins) to reduce biogenic amines in meat. Colicins and microcins are antimicrobially active proteins which affect taxonomically closely related bacteria. The first thing being done was monitoring the antimicrobial effect of bacteriocins on the decarboxylase and the positive bacteria from pheasant meat. From this testing, four strains of E. coli with the widest spectrum of effect were selected, from which the crude bacteriocins were isolated. It was found that since gram-negative bacteriocins do not inhibit sufficient amount of decarboxylase positive strains and are unstable when stored in the refrigerator, they do not serve as an ideal way of reducing biogenic amines in meat.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49728
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2018-05-09


Files in this item

Files Size Format View Description
martinková_2018_dp.pdf 3.632Mb PDF View/Open None
martinková_2018_op.pdf 655.7Kb PDF View/Open None
martinková_2018_vp.pdf 178.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account