Antimikrobiální působení kolicinů na bakterie produkující biogenní aminy
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Antimikrobiální působení kolicinů na bakterie produkující biogenní aminy |
Autor: |
Martinková, Andrea
|
Vedoucí: |
Janalíková, Magda
|
Abstrakt:
|
Biogenní aminy jsou obsaženy téměř ve všech potravinách rostlinného, ale zejména živočišného původu. Nejčastěji jsou produktem mikrobiálních dekarboxyláz. Výskyt biogenních aminů v potravinách může představovat závažné zdravotní riziko pro citlivé konzumenty. Redukce množství biogenních aminů v potravinách je otázkou snížení či likvidace dekarboxyláza pozitivní mikroflóry. Cílem této práce bylo otestovat potenciál použití gramnegativních bakteriocinů (koliciny, mikrociny) k redukci biogenních aminů v mase. Koliciny a mikrociny jsou antimikrobiálně působící proteiny na taxonomicky blízce příbuzné bakterie. Nejdříve byl sledován antimikrobiální účinek bakteriocinů na dekarboxyláza pozitivní bakterie izolované z masa bažantů. Z tohoto testování byly vybrány čtyři kmeny Escherichia coli s nejširším spektrem účinku, z nichž byly izolovány surové bakteriociny. Bylo zjištěno, že vzhledem k tomu, že gramnegativní bakteriociny neinhibují dostatečné množství dekarboxyláza pozitivních kmenů a jsou nestabilní při skladování v chladničce, nejsou ideálním prostředkem pro redukci biogenních aminů v mase. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/42056
|
Datum:
|
2018-02-02 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
49728
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet