dc.contributor.advisor |
Lazárková, Zuzana
|
|
dc.contributor.author |
Čeman, Lukáš
|
|
dc.date.accessioned |
2018-07-04T15:00:48Z |
|
dc.date.available |
2018-07-04T15:00:48Z |
|
dc.date.issued |
2018-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/41852
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této práce je seznámení se s kvasinkami Kluyveromyces lactis a marxianus a jejich využitím v potravinářském průmyslu se zaměřením na syrovátku. První část bakalářské práce je zaměřena na syrovátku a její chemické složení, vznik, zpracování a následné využití v potravinářství. Druhá část se zabývá kvasinkami, jejich výskytem, taxonomií a popisem druhu Kluyveromyces. Ve třetí části se nachází popis fermentace syrovátky, EMP dráha a alkoholová fermentace. Poslední část bakalářské práce je zaměřena na biotechnologické využití syrovátky. |
|
dc.format |
52 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
kvasinky
|
cs |
dc.subject |
syrovátka
|
cs |
dc.subject |
fermentace
|
cs |
dc.subject |
Kluyveromyces lactis
|
cs |
dc.subject |
Kluyveromyces marxianus
|
cs |
dc.subject |
laktóza
|
cs |
dc.subject |
yeasts
|
en |
dc.subject |
whey
|
en |
dc.subject |
fermentation
|
en |
dc.subject |
Kluyveromyces lactis
|
en |
dc.subject |
Kluyveromyces marxianus
|
en |
dc.subject |
lactose
|
en |
dc.title |
Využití kvasinek rodu Kluyveromyces při fermentaci syrovátky |
|
dc.title.alternative |
The Use of Kluyveromyces Genus during Whey Fermentation |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Sumczynski, Daniela |
|
dc.date.accepted |
2018-06-08 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this bachelor thesis is to describe yeast Kluyveromyces lactis and marxianus and find their use in the food industry, especially in whey products. The first part of the bachelor thesis is focused on whey and its chemical composition, origin, processing and use in the food industry. The second part describes yeasts, their occurrence, taxonomy and description of the Kluyveromyces species. The third part is about whey fermentation, EMP track and alcohol fermentation. The last part of the bachelor thesis is focused on biotechnological use of whey. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
49450
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2018-05-10 |
|