dc.contributor.advisor |
Škrovánková, Soňa
|
|
dc.contributor.author |
Ošťádalová, Martina
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-15T13:03:23Z |
|
dc.date.available |
2010-07-15T13:03:23Z |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/4106
|
|
dc.description.abstract |
V teoretické části této diplomové práce jsou popsané léčivé rostliny - byliny, charakteristi-ka 10 vybraných druhů bylin (Anýz vonný, Fenykl obecný, Máta peprná, Mateřídouška obecná, Meduňka lékařská, Měsíček lékařský, Růže šípková, Řebříček obecný, Šalvěj lé-kařská, Třezalka tečkovaná), které byly použity pro senzorickém hodnocení. Dále jsou uve-deny normy pro hodnocení bylinných čajů, popis senzorické analýzy a použitých metod senzorického hodnocení. Na závěr jsou charakterizovány statistické metody vyhodnocování senzorické analýzy, včetně multivariačních metod. Experimentální část popisuje podmínky senzorické analýzy, přípravu bylinných čajů, me-tody stanovení jednotlivých organoleptických vlastností bylinných čajů a podmínky dotaz-níkové akce. Výsledková část obsahuje výsledky hodnocení barvy, vůně a chuti a celkové chutnosti 10 druhů bylinných čajů (40 vzorků klasických a bio čajů) zpracované v tabulkách a grafech a jejich podrobnou analýzu a vyhodnocení doznívání hořké chuti u 5 druhů (20) nejhořčích bylinných čajů. Na konec je statisticky zpracována dotazníková akce. Závěr stručně shrnuje získané výsledky senzorického hodnocení bylinných čajů. |
cs |
dc.format |
104 s., 6 s. obr. příloh. |
cs |
dc.format.extent |
1388996 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Byliny
|
cs |
dc.subject |
bylinné čaje
|
cs |
dc.subject |
bio čaje
|
cs |
dc.subject |
senzorická analýza
|
cs |
dc.subject |
vůně
|
cs |
dc.subject |
chuť
|
cs |
dc.subject |
doznívání hořkosti
|
cs |
dc.subject |
herbs
|
en |
dc.subject |
herbal tea
|
en |
dc.subject |
organic tea
|
en |
dc.subject |
sensory analysis
|
en |
dc.subject |
aroma
|
en |
dc.subject |
taste
|
en |
dc.subject |
time-intensity
|
en |
dc.title |
Hodnocení organoleptických vlastností vybraných bylinných čajů |
cs |
dc.title.alternative |
Evaluation of organoleptic properties of some herbal teas |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Karovičová, Jolana |
|
dc.date.accepted |
2007-06-13 |
|
dc.description.abstract-translated |
Theoretical part of this thesis describes drug plants - herbs. There are distinguished 10 se-lected herb species (Anise, Fennel, Peppermint, Thyme, Lemon balm, Calendula, Eglan-tine, Yarrow, Sage, St.John's wort), which were used for sensory evaluation. Next there are stated standards for assessment of herbal teas, description of sensory analysis and methods used for sensory evaluation. At the conclusion there are described statistical methods for sensory analysis's evaluation including multivariation methods. Experimental part describes sensory analysis conditions, the preparation of herbal tea, the methods for organoleptic evaluation of herbal teas and the questionnaire conditions. The result section contains sensory findings of colour, aroma, taste and overall palatability as-sessment of 10 herbal tea varieties (40 samples of classical and organic teas) represented in tables, summary sheets and graphs with theirs detailed analyses. In the following part there are assessed time-intensity tests of bitterness for 5 varieties (20) of the most bitter herbal teas. The questionnaire is statistically analyzed as the last. The conclusion provides with a brief summary of obtained results of herbal teas by sensory analysis. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/202
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
5203
|
|
dc.date.assigned |
2007-01-08 |
|
utb.result.grade |
A |
|