Hodnocení organoleptických vlastností vybraných bylinných čajů
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Hodnocení organoleptických vlastností vybraných bylinných čajů |
Autor: |
Ošťádalová, Martina
|
Vedoucí: |
Škrovánková, Soňa
|
Abstrakt:
|
V teoretické části této diplomové práce jsou popsané léčivé rostliny - byliny, charakteristi-ka 10 vybraných druhů bylin (Anýz vonný, Fenykl obecný, Máta peprná, Mateřídouška obecná, Meduňka lékařská, Měsíček lékařský, Růže šípková, Řebříček obecný, Šalvěj lé-kařská, Třezalka tečkovaná), které byly použity pro senzorickém hodnocení. Dále jsou uve-deny normy pro hodnocení bylinných čajů, popis senzorické analýzy a použitých metod senzorického hodnocení. Na závěr jsou charakterizovány statistické metody vyhodnocování senzorické analýzy, včetně multivariačních metod. Experimentální část popisuje podmínky senzorické analýzy, přípravu bylinných čajů, me-tody stanovení jednotlivých organoleptických vlastností bylinných čajů a podmínky dotaz-níkové akce. Výsledková část obsahuje výsledky hodnocení barvy, vůně a chuti a celkové chutnosti 10 druhů bylinných čajů (40 vzorků klasických a bio čajů) zpracované v tabulkách a grafech a jejich podrobnou analýzu a vyhodnocení doznívání hořké chuti u 5 druhů (20) nejhořčích bylinných čajů. Na konec je statisticky zpracována dotazníková akce. Závěr stručně shrnuje získané výsledky senzorického hodnocení bylinných čajů. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/4106
|
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
5203
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet