dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Pospíšilová, Lucie
|
|
dc.date.accessioned |
2017-07-03T09:14:40Z |
|
dc.date.available |
2017-07-03T09:14:40Z |
|
dc.date.issued |
2017-02-03 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/40645
|
|
dc.description.abstract |
Escherichia coli se řadí mezi nejdůležitější střevní bakterie, které běžně obývají trávicí trakt teplokrevných živočichů, včetně člověka. Jedním z mechanismů, kterým si dobývá pozici v rámci mikrobiální populace je produkce antimikrobiálních látek bakteriocinů. V praktické části práce byla u 15 kmenů Escherichia coli izolovaných ze zvěřiny provedena detekce bakteriocinogenie. U 14 z 15 kmenů byla zjištěna schopnost produkce bakteriocinů, tyto produkční kmeny byly následně typizovány. Celkem 13 z testovaných 15 kmenů bylo multiprodukčních. Nejčastěji se vyskytujícími bakteriociny byly koliciny B, M, Ia/Ib a mikrocin B17. Byly vybrány čtyři kmeny, u kterých byl připraven roztok surové směsi bakteriocinů, a jejich antimikrobiální účinnost byla testována také kvantitativně. Kmen S7 s nejvyšším titrem byl vytipován pro následný aplikační výzkum. Ke studiu genotypových vlastností byla dále použita základní bioinformatická analýza bakteriálních genomů u kmenů 225, S35 a 28. U multiprodukčního kmene 225 se pomocí online nástroje MUMmer potvrdila přítomnost těch typů bakteriocinů, které byly zjištěny PCR typizací. Navíc byl v genomu nalezen gen pro mikrocin V u kmenů 225 i 28. Genomická analýza tudíž odhalila nové výsledky, které dokazují, že sekvenační data jsou nejpřesnějším nástrojem analýzy genotypu. |
|
dc.format |
77 s. (120 522 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Escherichia coli
|
cs |
dc.subject |
bakteriociny
|
cs |
dc.subject |
multiprodukce
|
cs |
dc.subject |
PCR
|
cs |
dc.subject |
bioinformatika
|
cs |
dc.subject |
Escherichia coli
|
en |
dc.subject |
bacteriocins
|
en |
dc.subject |
multiproduction
|
en |
dc.subject |
PCR
|
en |
dc.subject |
bioinformatics
|
en |
dc.title |
Multibakteriocinogenní kmeny Escherichia coli |
|
dc.title.alternative |
Multibacteriocinogenic Strains of <em>Escherichia coli</em> |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Koutný, Marek |
|
dc.date.accepted |
2017-05-30 |
|
dc.description.abstract-translated |
Escherichia coli are one of the most important intestinal bacteria commonly found in the gastrointestinal tract of warm-blooded animals, including humans. One of the mechanisms by which conquers the position within the microbial population is the production of antimicrobial substances - bacteriocins. In the practical part of the work, in 15 strains of Escherichia coli isolated from venison were performed detection of bacteriocinogeny. In 14 of 15 strains was found ability to production of bacteriocins and then these production strains were identified. A total 13 of the 15 tested strains were multi-productive. The most frequently produced bacteriocins were colicins B, M, Ia/Ib and microcin B17. Four strains were selected for preparation of crude mixture of bacteriocins and their antimicrobial activity was quantitatively determined. Strain S7 with the highest titre was chosen for successive application research. Basic bioinformatic analysis of bacterial genomes in strains 225, S35 and 28 was used to study the genotypic properties. The MUMmer online tool confirmed presence of those bacteriocin types, which were found by PCR in the multiproduction strain 225. In addition, a gene for microcin V was found in the genome in strains 225 and 28. Genomic analysis thus revealed new results and show that sequencing data are the most accurate tool for genotype analysis. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
46454
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2017-04-28 |
|