Multibakteriocinogenní kmeny Escherichia coli
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Multibakteriocinogenní kmeny Escherichia coli |
Autor: |
Pospíšilová, Lucie
|
Vedoucí: |
Doležalová, Magda
|
Abstrakt:
|
Escherichia coli se řadí mezi nejdůležitější střevní bakterie, které běžně obývají trávicí trakt teplokrevných živočichů, včetně člověka. Jedním z mechanismů, kterým si dobývá pozici v rámci mikrobiální populace je produkce antimikrobiálních látek bakteriocinů. V praktické části práce byla u 15 kmenů Escherichia coli izolovaných ze zvěřiny provedena detekce bakteriocinogenie. U 14 z 15 kmenů byla zjištěna schopnost produkce bakteriocinů, tyto produkční kmeny byly následně typizovány. Celkem 13 z testovaných 15 kmenů bylo multiprodukčních. Nejčastěji se vyskytujícími bakteriociny byly koliciny B, M, Ia/Ib a mikrocin B17. Byly vybrány čtyři kmeny, u kterých byl připraven roztok surové směsi bakteriocinů, a jejich antimikrobiální účinnost byla testována také kvantitativně. Kmen S7 s nejvyšším titrem byl vytipován pro následný aplikační výzkum. Ke studiu genotypových vlastností byla dále použita základní bioinformatická analýza bakteriálních genomů u kmenů 225, S35 a 28. U multiprodukčního kmene 225 se pomocí online nástroje MUMmer potvrdila přítomnost těch typů bakteriocinů, které byly zjištěny PCR typizací. Navíc byl v genomu nalezen gen pro mikrocin V u kmenů 225 i 28. Genomická analýza tudíž odhalila nové výsledky, které dokazují, že sekvenační data jsou nejpřesnějším nástrojem analýzy genotypu. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/40645
|
Datum:
|
2017-02-03 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
46454
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet