Stanovení antokyanových barviv v technologicky zpracovaných rostlinných matricích
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Sczeponiaková, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2017-07-03T09:14:40Z |
|
dc.date.available |
2017-07-03T09:14:40Z |
|
dc.date.issued |
2017-02-03 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/40634
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce byla zaměřena na stanovení obsahu antokyanových barviv v technologicky zpracovaných rostlinných matricích. Z technologických úprav pro dané vzorky byly použity lyofilizace a tepelná úprava varem. Celkový obsah antokyanových barviv byl stanoven spektrofotometricky a profil antokyanových barviv metodou HPLC. Nejvyšší obsah antokyanových barviv u lyofilizovaného ovoce byl naměřen ve vzorku borůvek odrůdy "Fialka" a u vzorků obilovin v syrovém zrnu u rýže s černými obalovými vrstvami z Číny. Po tepelné úpravě varem byl zaznamenán pokles antokyanových barviv o více jak 60 %. |
|
dc.format |
75 s |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
ovoce
|
cs |
dc.subject |
obiloviny
|
cs |
dc.subject |
flavonoidy
|
cs |
dc.subject |
antokyany
|
cs |
dc.subject |
tepelná úprava
|
cs |
dc.subject |
lyofilizace
|
cs |
dc.subject |
spektrofotometrie
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
fruit
|
en |
dc.subject |
cereals
|
en |
dc.subject |
flavonoids
|
en |
dc.subject |
anthocyanins
|
en |
dc.subject |
heat adjustment
|
en |
dc.subject |
lyophilization
|
en |
dc.subject |
spectrophotometry
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.title |
Stanovení antokyanových barviv v technologicky zpracovaných rostlinných matricích |
|
dc.title.alternative |
Determination of Anthocyanins in Processed Plant Materials |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Škrovánková, Soňa |
|
dc.date.accepted |
2017-05-30 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis was focused on the study of the content of anthocyanin dyes in technologically processed plant matrices. Lyophilization and heat treatment were applied from the technological treatments for testing samples. The total anthocyanin dyes were determined by spectrophotometry and individual antocyan dyes by HPLC. The highest content of anthocyanin dyes in lyophilized fruit was measured in Blueberries "Fialka" and in Chinese rice cereal with black packing layers. After heat treatment of rice, the decrease of anthocyanin dyes of more than 60 % was recorded |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
46437
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2017-05-15 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account