Využití non-kultivačních metod ke studiu mikroflóry fermentovaných potravin a nápojů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití non-kultivačních metod ke studiu mikroflóry fermentovaných potravin a nápojů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Sokolová, Iveta
dc.date.accessioned 2017-07-03T09:14:38Z
dc.date.available 2017-07-03T09:14:38Z
dc.date.issued 2017-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/40614
dc.description.abstract Téma této bakalářské práce zní Využití non-kultivačních metod ke studiu mikroflóry fermentovaných potravin a nápojů. Cílem mé bakalářské práce bylo seznámení s potravinami a působení mikroorganismů na ně, fermentovanými potravinami a nápoji a vyskytujících se mikroorganismů v nich. Využití kultivačních a non-kultivačních metod ke studiu mikroflóry těchto potravin. Mezi nejdůležitější nekultivační metody patří mikroskopie, imunologické, sérologické a molekulárně-genetické metody. Tyto metody jsou rychlé a efektivní. Mezi imunochemické metody řadíme například metodu ELISA a mezi molekulárně genetické metody například PCR (polymerázová řetězová reakce) a sekvenaci DNA, u bakterií především genu pro 16S rRNA.
dc.format 39 s. (57 768 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject potraviny cs
dc.subject fermentované potraviny cs
dc.subject fermentace cs
dc.subject kultivační metody cs
dc.subject non-kultivační metody cs
dc.subject food en
dc.subject fermented food en
dc.subject fermentation en
dc.subject culivated methods en
dc.subject non-cultivated methods en
dc.title Využití non-kultivačních metod ke studiu mikroflóry fermentovaných potravin a nápojů
dc.title.alternative Application of Non-cultivation Methods to Investigate Microflora of Fermented Foods and Beverages
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Pleva, Pavel
dc.date.accepted 2017-06-14
dc.description.abstract-translated The topic of the current thesis is The usage of non-cultivated methods to study of microorganism in fermented food and drinks. The aim of the current thesis was to familiarization with food and the influence of microorganism, fermented food and drink and occuring microorganism. The usage of cultivated and non-cultivated methods to study microorganism in that food. The most important non-cultivated methods are microscopy, immunological methods, serological methods and molecular-genetic methods. These methods are quick and efektive. The immunochamical method is for example ELISA method and the molecular-genetic methods are for example PCR and sequence of DNA.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46393
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2017-05-04


Files in this item

Files Size Format View Description
sokolová_2017_dp.pdf 1.814Mb PDF View/Open None
sokolová_2017_op.pdf 631.6Kb PDF View/Open None
sokolová_2017_vp.pdf 655.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account