dc.contributor.advisor |
Škrovánková, Soňa
|
|
dc.contributor.author |
Šenková, Tereza
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-15T12:10:18Z |
|
dc.date.available |
2010-07-15T12:10:18Z |
|
dc.date.issued |
2007-06-04 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/3996
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce je zaměřena na charakteristiku lipofilních vitaminů v potravinách a mož-nosti jejich stanovení pomocí různých instrumentálních metod. Mezi lipofilní vitaminy se řadí vitamin A (retinoidy), D (cholekalciferol, ergokalciferol), E (tokoferoly a tokotrienoly) a K (fylochinon, farnochinon). Tyto látky se spolupodílí na množství důležitých fyziolo-gických pochodů. Stanovení vitaminů v potravinách je náročné, protože jejich koncentrace jsou většinou velmi nízké a často jsou také citlivé k oxidaci. Pro stanovení lipofilních vitaminů je důleži-tá úprava (hydrolýza) vzorku a izolace vitamínu (extrakce organickými rozpouštědly), a následné stanovení pomocí spektrometrických, fluorimetrických metod, a zejména chroma-tografických technik (kapalinová chromatografie, plynová chromatografie) s využitím růz-né detekce (UV-VIS, MS, FID, ECD). |
cs |
dc.format |
56 s. |
cs |
dc.format.extent |
894651 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Vitamin A
|
cs |
dc.subject |
D
|
cs |
dc.subject |
E
|
cs |
dc.subject |
K
|
cs |
dc.subject |
potraviny
|
cs |
dc.subject |
izolace
|
cs |
dc.subject |
stanovení
|
cs |
dc.subject |
GC
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
Vitamin A
|
en |
dc.subject |
D
|
en |
dc.subject |
E
|
en |
dc.subject |
K
|
en |
dc.subject |
foods
|
en |
dc.subject |
isolation
|
en |
dc.subject |
determination
|
en |
dc.subject |
GC
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.title |
Charakteristika lipofilních vitaminů a jejich stanovení chromatografickými technikami |
cs |
dc.title.alternative |
Lipophylic vitamins - characterization and determination by chromatographic metods |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kramářová, Daniela |
|
dc.date.accepted |
2007-06-26 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis deals with characterization of lipophilic vitamins in foods and possibilities of their determination by various instrumental methods. Vitamin A (retinoids), D (cholecal-ciferol, ergocalciferol), E (tocopherols and tokotrienols) and K (phylloquinone, farno-quinone) belong to lipophilic vitamins. These factors participate in many important physio-logical processes. Determination of vitamins in foods is difficult because of their low concentrations and common sensitivity to oxidation. For lipophylic vitamins determination are important - sample preparation (hydrolysis) and vitamin isolation (extraction by organic solvents), and determination by spectrometric, fluorimetric methods and in particular chromatographic techniques (gas chromatography, liquid chromatography) with using various detectors (UV- VIS, MS, FID, ECD). |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
5433
|
|
dc.date.assigned |
2007-01-08 |
|
utb.result.grade |
A |
|