Charakteristika lipofilních vitaminů a jejich stanovení chromatografickými technikami
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Charakteristika lipofilních vitaminů a jejich stanovení chromatografickými technikami |
Autor: |
Šenková, Tereza
|
Vedoucí: |
Škrovánková, Soňa
|
Abstrakt:
|
Bakalářská práce je zaměřena na charakteristiku lipofilních vitaminů v potravinách a mož-nosti jejich stanovení pomocí různých instrumentálních metod. Mezi lipofilní vitaminy se řadí vitamin A (retinoidy), D (cholekalciferol, ergokalciferol), E (tokoferoly a tokotrienoly) a K (fylochinon, farnochinon). Tyto látky se spolupodílí na množství důležitých fyziolo-gických pochodů. Stanovení vitaminů v potravinách je náročné, protože jejich koncentrace jsou většinou velmi nízké a často jsou také citlivé k oxidaci. Pro stanovení lipofilních vitaminů je důleži-tá úprava (hydrolýza) vzorku a izolace vitamínu (extrakce organickými rozpouštědly), a následné stanovení pomocí spektrometrických, fluorimetrických metod, a zejména chroma-tografických technik (kapalinová chromatografie, plynová chromatografie) s využitím růz-né detekce (UV-VIS, MS, FID, ECD). |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/3996
|
Datum:
|
2007-06-04 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
5433
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet