Zpracování vedlejších kolagenních produktů z drůbežáren
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Mokrejš, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Berčíková, Petra
|
|
dc.date.accessioned |
2016-11-28T12:37:56Z |
|
dc.date.available |
2016-11-28T12:37:56Z |
|
dc.date.issued |
2016-01-15 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/38981
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce je rozdělena do dvou částí, na část teoretickou a experimentální. Teoretická část charakterizuje vedlejší živočišné produkty a popisuje nakládání s nimi. Dále je popsáno využití želatin a hydrolyzátů v potravinářském, fotografickém a farmaceutickém průmyslu. Experimentální část se zabývá využitím drůbežích běháků pro extrakci želatin (případně hydrolyzátů) po předchozím opracování proteolytickým enzymem. Byl sledován vliv vybraných technologických podmínek při zpracování (množství enzymu, doba extrakce, teplota při extrakci) na výtěžek a kvalitu připravených želatin, případně hydrolyzátů. Výsledky byly statisticky zpracovány a byly navrženy optimální technologické podmínky extrakce želatin. |
|
dc.format |
68 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
drůbeží běháky
|
cs |
dc.subject |
enzymové opracování
|
cs |
dc.subject |
extrakce
|
cs |
dc.subject |
hydrolyzát
|
cs |
dc.subject |
vedlejší živočišné produkty
|
cs |
dc.subject |
želatina
|
cs |
dc.subject |
chicken feet
|
en |
dc.subject |
enzyme preparation
|
en |
dc.subject |
extraction
|
en |
dc.subject |
hydrolysate
|
en |
dc.subject |
animal by-products
|
en |
dc.subject |
gelatine
|
en |
dc.title |
Zpracování vedlejších kolagenních produktů z drůbežáren |
|
dc.title.alternative |
Processing of Collagen by-products from Poultry Farms |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Pavlačková, Jana |
|
dc.date.accepted |
2016-06-16 |
|
dc.description.abstract-translated |
The diploma thesis is divided into two parts - theoretical and experimental. The theoretical part deals with characterization of animal by-products and describes usual treatment of this material. Usage of gelatines and hydrolysates in food, photographic, pharmaceutical in-dustry is depicted. The experimental part is concerning usage of chicken feet for gelatines extraction (eventually hydrolysates) pre treated by proteolytic enzyme. We observed defined technological conditions of manufacturing (amount of enzyme, extraction time and its temperature) influencing the yield and quality of gelatines eventually hydrolysates. The results were statistically processed and optimal technological conditions for gelatine extraction were stated. |
|
dc.description.department |
Ústav inženýrství polymerů |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Inženýrství polymerů |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Polymer Engineering |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Materials Technology |
en |
dc.identifier.stag |
44205
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2016-05-04 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account