Schopnost produkce biogenních aminů vybranými kmeny kvasinek
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Lorencová, Eva
|
|
dc.contributor.author |
Haasová, Zuzana
|
|
dc.date.accessioned |
2016-11-28T11:42:30Z |
|
dc.date.available |
2016-11-28T11:42:30Z |
|
dc.date.issued |
2016-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/37707
|
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývá dekarboxylázovou aktivitou vybranými kmeny kvasinek (44 kmenů) získaných z ústavu Pivovarského a sladařského v Praze. Produkce biogenních aminů a polyaminů byla sledována za podmínek in vitro. Vzhledem k nedostatku studií zaměřených na produkci biogenních aminů kvasinkami byl, v rámci praktické části této práce, uskutečněn screening produkce biogenních aminů či případné degradace vybranými kmeny. Biogenní aminy a polyaminy byly stanoveny pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí s předkolonovou derivatizací dansylchloridem. Studované kmeny nejhojněji produkovaly tyramin a spermin. Nejvyšší stanovená hodnota tyraminu byla detekována u kmene Saccharomyces cerevisiae RIBM 11 (39,14?6,24 mg/l), nejvyšší koncentraci sperminu vyprodukoval kmen Saccharomyces pastorianus RIBM 153 (43,21?4,39 mg/l) při teplotě kultivace 30 °C v médiu MB s faktory simulující prostředí piva. |
|
dc.format |
71 s. (13698) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
polyaminy
|
cs |
dc.subject |
kvasinky
|
cs |
dc.subject |
pivo
|
cs |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
polyamines
|
en |
dc.subject |
yeast
|
en |
dc.subject |
beer
|
en |
dc.title |
Schopnost produkce biogenních aminů vybranými kmeny kvasinek |
|
dc.title.alternative |
The Ability of Biogenic Amine Production by Selected Yeast Strains |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Buňková, Leona |
|
dc.date.accepted |
2016-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis was dealing with the decarboxylase aktivity of selected yeast strains (44strains) obtained from the Institute of Brewing and Malting in Prague. Production of biogenic ami-nes and polyamines was studied under in vitro conditions. Due to the lack of studies on the production of biogenic amines by yeast was in the practical part of this thesis implemented screening for the production of biogenic amines or possible degradation of selected strains. Biogenic amines and polyamines were determined by high performance liquid chromato-graphy with UV detection with precolumn derivatisation dansyl chlodire. Studied strains most widely produced tyramine and spermine. The highest value determined value tyrami-ne was detected in strain Saccharomyces cerevisiae RIBM 11 (39,14?6,24 mg/l), the highest concentration of spermine produced strain Saccharomyces pastorianus RIBM 153 (43,21?4,39 mg/l). at a cultivation temperature of 30 °C in a medium with factors simulant beer. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
42354
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2016-05-11 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account