Schopnost produkce biogenních aminů vybranými kmeny kvasinek

DSpace Repository

Language: English čeština 

Schopnost produkce biogenních aminů vybranými kmeny kvasinek

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lorencová, Eva
dc.contributor.author Haasová, Zuzana
dc.date.accessioned 2016-11-28T11:42:30Z
dc.date.available 2016-11-28T11:42:30Z
dc.date.issued 2016-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/37707
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá dekarboxylázovou aktivitou vybranými kmeny kvasinek (44 kmenů) získaných z ústavu Pivovarského a sladařského v Praze. Produkce biogenních aminů a polyaminů byla sledována za podmínek in vitro. Vzhledem k nedostatku studií zaměřených na produkci biogenních aminů kvasinkami byl, v rámci praktické části této práce, uskutečněn screening produkce biogenních aminů či případné degradace vybranými kmeny. Biogenní aminy a polyaminy byly stanoveny pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí s předkolonovou derivatizací dansylchloridem. Studované kmeny nejhojněji produkovaly tyramin a spermin. Nejvyšší stanovená hodnota tyraminu byla detekována u kmene Saccharomyces cerevisiae RIBM 11 (39,14?6,24 mg/l), nejvyšší koncentraci sperminu vyprodukoval kmen Saccharomyces pastorianus RIBM 153 (43,21?4,39 mg/l) při teplotě kultivace 30 °C v médiu MB s faktory simulující prostředí piva.
dc.format 71 s. (13698)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject polyaminy cs
dc.subject kvasinky cs
dc.subject pivo cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject polyamines en
dc.subject yeast en
dc.subject beer en
dc.title Schopnost produkce biogenních aminů vybranými kmeny kvasinek
dc.title.alternative The Ability of Biogenic Amine Production by Selected Yeast Strains
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2016-06-01
dc.description.abstract-translated This thesis was dealing with the decarboxylase aktivity of selected yeast strains (44strains) obtained from the Institute of Brewing and Malting in Prague. Production of biogenic ami-nes and polyamines was studied under in vitro conditions. Due to the lack of studies on the production of biogenic amines by yeast was in the practical part of this thesis implemented screening for the production of biogenic amines or possible degradation of selected strains. Biogenic amines and polyamines were determined by high performance liquid chromato-graphy with UV detection with precolumn derivatisation dansyl chlodire. Studied strains most widely produced tyramine and spermine. The highest value determined value tyrami-ne was detected in strain Saccharomyces cerevisiae RIBM 11 (39,14?6,24 mg/l), the highest concentration of spermine produced strain Saccharomyces pastorianus RIBM 153 (43,21?4,39 mg/l). at a cultivation temperature of 30 °C in a medium with factors simulant beer.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 42354
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2016-05-11


Files in this item

Files Size Format View Description
haasová_2016_dp.pdf 1.893Mb PDF View/Open None
haasová_2016_op.pdf 562.7Kb PDF View/Open None
haasová_2016_vp.pdf 505.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account