Schopnost produkce biogenních aminů vybranými kmeny kvasinek

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Schopnost produkce biogenních aminů vybranými kmeny kvasinek

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Schopnost produkce biogenních aminů vybranými kmeny kvasinek
Autor: Haasová, Zuzana
Vedoucí: Lorencová, Eva
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá dekarboxylázovou aktivitou vybranými kmeny kvasinek (44 kmenů) získaných z ústavu Pivovarského a sladařského v Praze. Produkce biogenních aminů a polyaminů byla sledována za podmínek in vitro. Vzhledem k nedostatku studií zaměřených na produkci biogenních aminů kvasinkami byl, v rámci praktické části této práce, uskutečněn screening produkce biogenních aminů či případné degradace vybranými kmeny. Biogenní aminy a polyaminy byly stanoveny pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí s předkolonovou derivatizací dansylchloridem. Studované kmeny nejhojněji produkovaly tyramin a spermin. Nejvyšší stanovená hodnota tyraminu byla detekována u kmene Saccharomyces cerevisiae RIBM 11 (39,14?6,24 mg/l), nejvyšší koncentraci sperminu vyprodukoval kmen Saccharomyces pastorianus RIBM 153 (43,21?4,39 mg/l) při teplotě kultivace 30 °C v médiu MB s faktory simulující prostředí piva.
URI: http://hdl.handle.net/10563/37707
Datum: 2016-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: C 42354


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
haasová_2016_dp.pdf 1.893Mb PDF Zobrazit/otevřít None
haasová_2016_op.pdf 562.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None
haasová_2016_vp.pdf 505.6Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet