Schopnost produkce biogenních aminů vybranými kmeny kvasinek
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Schopnost produkce biogenních aminů vybranými kmeny kvasinek |
Autor: |
Haasová, Zuzana
|
Vedoucí: |
Lorencová, Eva
|
Abstrakt:
|
Tato diplomová práce se zabývá dekarboxylázovou aktivitou vybranými kmeny kvasinek (44 kmenů) získaných z ústavu Pivovarského a sladařského v Praze. Produkce biogenních aminů a polyaminů byla sledována za podmínek in vitro. Vzhledem k nedostatku studií zaměřených na produkci biogenních aminů kvasinkami byl, v rámci praktické části této práce, uskutečněn screening produkce biogenních aminů či případné degradace vybranými kmeny. Biogenní aminy a polyaminy byly stanoveny pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí s předkolonovou derivatizací dansylchloridem. Studované kmeny nejhojněji produkovaly tyramin a spermin. Nejvyšší stanovená hodnota tyraminu byla detekována u kmene Saccharomyces cerevisiae RIBM 11 (39,14?6,24 mg/l), nejvyšší koncentraci sperminu vyprodukoval kmen Saccharomyces pastorianus RIBM 153 (43,21?4,39 mg/l) při teplotě kultivace 30 °C v médiu MB s faktory simulující prostředí piva. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/37707
|
Datum:
|
2016-02-02 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
C
42354
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet