Možnosti využití syrovátky v biotechnologiích
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Buňka, František
|
|
dc.contributor.author |
Petreňová, Michaela
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:29:28Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:29:28Z |
|
dc.date.issued |
2015-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/31958
|
|
dc.description.abstract |
Předkládána bakalářská práce je zaměřená na problematiku využití syrovátky v biotechnologiích. Teoretická část popisuje chemické složení a vlastnosti syrovátky, dále jsou vysvětleny tlakové membránové separační procesy a možnost jejich aplikace v mlékárenském průmyslu, v poslední kapitole jsou vypsány možnosti využití syrovátky v biotechnologiích. V praktické části byly sledovány vybrané hydrolytické procesy laktosy v modelových vzorcích syrovátky. Závěrem celé práce je vyhodnocení závislosti obsahu monosacharidů na faktorech, jež působily na vzorky během hydrolysy laktosy. |
|
dc.format |
57 |
|
dc.format.extent |
2112883 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
syrovátka
|
cs |
dc.subject |
biotechnologie
|
cs |
dc.subject |
membránové procesy
|
cs |
dc.subject |
fermentace
|
cs |
dc.subject |
whey
|
en |
dc.subject |
biotechnology
|
en |
dc.subject |
membrane processes
|
en |
dc.subject |
fermentation
|
en |
dc.title |
Možnosti využití syrovátky v biotechnologiích |
|
dc.title.alternative |
Possibilities of Using Whey in Biotechnology |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Pachlová, Vendula |
|
dc.date.accepted |
2015-06-17 |
|
dc.description.abstract-translated |
Bachelor thesis was focused on whey usage in biotechnology. In the theoretical part, chemical composition and properties of whey, the pressure membrane separation processes and the usage in dairy industry were described. The last part dealt with the possibility of whey usage in biotechnology. The practical part was focused on observation of specific hydrolytic processes of lactose in model whey samples. The dependence of monosaccharides contents on selected factors influencing lactose hydrolysis was evaluated. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
38465
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2015-05-04 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account