dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Starostková, Pavlína
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:28:11Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:28:11Z |
|
dc.date.issued |
2015-01-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/31568
|
|
dc.description.abstract |
Bakteriociny jsou antimikrobiální proteiny či peptidy různých velikostí zaměřené proti citlivým kmenům stejného nebo blízce příbuzných druhů. Avšak v případě kombinace účinku různých bakteriocinů je možné pozorovat rozšíření inhibičního spektra. Multibakteriocinogenní kmen Escherichia coli 225 izolovaný z bažantů ve svém genomu kóduje koliciny E1, B, M, Ia/Ib a mikrocin B17. Tento kmen byl v předchozí práci vytipován pro další studium inhibice bakterií patogenních či způsobujících kažení potravin. Antibakteriální vlastnosti tohoto kmene byly testovány na vybraných gramnegativních bakteriích izolovaných z potravin a na sbírkových kmenech (Salmonella, Shigella, Escherichia). Na základě výsledků je možno potvrdit, že inhibiční aktivita produkčního kmene E. coli 225 proti kmeni Salmonella enterica subsp. enterica ser. Enteritidis CCM 4420 je nižší ve srovnání se třemi neprodukčními kmeny Escherichia coli a s kmenem Shigella sonnei. Zjištěný inhibiční účinek vpichovou metodou byl potvrzen dalšími mikrobiologickými metodami pouze u bakterií blízce příbuzných s E. coli (neprodukční kmeny E. coli a S. sonnei). Inhibice gramnegativních bakterií dalších rodů (Aeromonas, Citrobacter, Enterobacter, Klebsiella, Salmonella, Yersinia) izolovanou směsí bakteriocinů kmene E. coli 225 nebyla prokázána. |
|
dc.format |
77 s. (85 788 znaků) |
|
dc.format.extent |
3147927 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
kolicin
|
cs |
dc.subject |
Escherichia coli
|
cs |
dc.subject |
inhibice
|
cs |
dc.subject |
gramnegativní bakterie
|
cs |
dc.subject |
colicin
|
en |
dc.subject |
Escherichia coli
|
en |
dc.subject |
inhibition
|
en |
dc.subject |
gramnegative bacteria
|
en |
dc.title |
Možnosti využití bakteriocinů k inhibici gramnegativních bakterií |
|
dc.title.alternative |
"Possibilities of Bacteriocin Usage to Inhibition of Undesirable Gramnegative Bacteria" |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Pavlíčková, Silvie |
|
dc.date.accepted |
2015-05-26 |
|
dc.description.abstract-translated |
Bacteriocins are antimicrobial proteins or peptides of various sizes active against sensitive strains of the same species or closely related species. However, an extended inhibitory spectrum can be seen in the case of multiple bacteriocin activity. Multiple bacteriocin production Escherichia coli strain 225, isolated from pheasants encodes colicins E1, B, M, Ia/Ib and microcin B17 in its genome. In the previous work this strain was selected for the further study of the inhibition of pathogenic bacteria or bacteria causing the food spoilage. The antibacterial properties of this strain were tested on selected Gram-negative bacteria isolated from food and on collection strains (Salmonella, Shigella, Escherichia). Results confirmed that the inhibitory activity of the producer strain E. coli 225 against Salmonella enterica subsp. enterica ser. Enteritidis CCM 4420 is lower in comparison with three non-producing Escherichia coli strains, and Shigella sonnei strain. The inhibitory activity observed by pin method was confirmed by other microbiological methods only for bacteria closely related to the E. coli (non-producing E. coli and S. sonnei). Inhibition of other genera of Gram-negative bacteria (Aeromonas, Citrobacter, Enterobacter, Klebsiella, Salmo-nella, and Yersinia) by mixture of bacteriocins isolated from E. coli strain 225 was not proved. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
37806
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2015-04-17 |
|